
Kookeiland met Michelinster chef Voltaire
Met stomheid geslagen waren ze, de jongens van restaurant Voltaire. Eergisteren ontvingen ze amper twee jaar na de opening al hun eerste Michelinster. Het restaurant op het historische landgoed Parc Broekhuizen in Leersum wordt in de nieuwe rode gids geroemd om de ‘inventieve en technisch beheerste smaakassociaties’. Dat ze een moppie kunnen koken, dat wisten […]

Als Jan het kan – gezond en slank voor gewone mannen
De Jan Heemskerk van voor zijn Totale Transformatie was een vrolijke bolle flierefluiter met een matig verantwoordelijkheidsgevoel, altijd in voor een feestje. Dat zijn z’n eigen woorden. Maar het was een Jan op wie ik zeer gesteld was en met wie ik allemachtig veel plezier heb beleefd. Dat plezier was wel standaard met alcohol overgoten […]

Kort Culinair – Jan neemt de trein naar Amsterdam en eet bij Dimitri’s!
Waar is het? Op een bizar prima plek: letterlijk tegenover het Muiderpoortstation van Amsterdam, Insulindeweg 1, aan de kant van de treinen naar het oosten, waar ook ‘mijn’ station, Weesp, slechts een paar minuten gaans! Ook: midden in het multiculturele hart van de hoofdstad. Wat is het? Dimitri’s is een food, drink en work space met een […]

Eyeopener over de blikopener
Belangrijk nieuws: jij gebruikt jouw hele leven al de blikopener op de verkeerde manier. Tenzij je net zo wijs en praktisch bent als Jan Heemskerk, want die deed het wel altijd al zoals het blijkbaar moet. Ik dus niet. Ik sta al veertig jaar te prutsen met de blikopener aan de zijkant van het blik. […]

Alle gastronomen verzamelen – de nieuwe Gault & Millau is uit!
Je kent het verhaal: uit onvrede met de traditionele smaak van de Michelingids, begonnen Henri Gault en Christian Millau in 1965 een alternatieve gids, die de twee recensenten gemakshalve maar naar zichzelf vernoemden: de Gault & Millau. Is de Michelingids misschien populairder en dus gezaghebbender, puristen zweren bij de G&M vanwege de rating die méér […]

Crisp: je favoriete verse waar kant-en-klaar aan huis
Ons lijkt het dus een logistieke nachtmerrie: een ruim gesorteerd aanbod van upper class verswaar en kant-en-klaar delicatessen bij elkaar scharrelen, in een doos proppen en de volgende avond al dan niet gekoeld afleveren bij luie hipsters met een – min of meer – smalle beurs. Toch is dat precies wat de nieuwe bezorgservice Crisp […]

Team vlees slaat keihard terug – met zelfgemaakte rookworst
Nu de vuige veganisten van Albert Heijn ons allemaal proberen te dwingen tot een kerst-op-enkel-sla, het Voedingscentrum ons aan de tofu probeert te krijgen, en de gewone man dadelijk vrolijk naar zijn wildgebraad en kalkoen kan fluiten, is het tijd dat de meneren hun stem verheffen en luidkeels HALT trompetteren; tot hier en niet verder, […]

Wartaal in de horeca
Ieder z’n vak. Als we dat zouden onthouden, was ons leven een stuk gemakkelijker. Als iedereen deed waar hij goed in was en vooral naliet wat hij niet kon, was er beduidend minder leed onder de mensen. Door schade en schande wijs geworden, laat ik het tegenwoordig wel uit mijn donder om zelf tapijt te […]

Allerhande smakelijke tips en trends voor Kerst – ja, van Albert Heijn
Wij kunnen hier natuurlijk best een potje de verlichte Gourmand gaan uithangen, maar feit is dat de meneren precies drie passen voor de massa lopen. De middenklasse-massa, om precies te zijn, liefkozend ook wel de ‘iets minder kleine man’, de mild bemiddelde tweeverdiener en de schuchtere levensgenieter die op gepaste afstand trends en ontwikkelingen volgt. […]