Zo ziet de allerduurste vlucht van de wereld er uit

Vliegen is voor velen een noodzakelijk kwaad. Er is altijd te weinig beenruimte, je wordt wakker gehouden door huilende kinderen en krijgt plastic magnetronvoedsel voorgeschoteld. Niet in The Residence van Etihad. Je legt voor een enkele vlucht €32.000 neer, maar daar krijg je ook een koninklijke behandeling voor terug.

Mocht je ooit de kans krijgen dit in het echt mee te maken, bij dezen: gefeliciteerd. Ik ben blij voor je. Totaal niet jaloers.

The Residence, zoals deze vervoersoplossing toepasselijk is genoemd, is niet alleen een heel grote vliegstoel. Je krijgt namelijk een slaapkamer, een woonkamer en een douche, helemaal voor jezelf. In de woonkamer mag je de edele bips neer laten strijken in een luxueuze bruinlederen zetel. Voor je een moment iets nodig denkt te hebben staat er een butler aan de deur om je van alle gemakken te voorzien. Je krijgt Bose Noise-Cancelling headphones om films of series op je 32 inch HD-televisie te bekijken zonder het gezoem van de vliegtuigmotoren. De koptelefoons zijn niet nodig om de laagdrempelige gesprekken van het plebs in de economy class te negeren, want hen kom je überhaupt nooit tegen. Als je zo’n bedrag neertelt, krijg je een eigen ingang tot het vliegtuig.

Vervolgens wordt in die woonkamer een sterrendiner aan je geserveerd, waar Etihad het belangrijk vindt erbij te vermelden dat de champagne in glazen van Vera Wang komt, en het porselein van Bernadaud is. Niets dan het beste voor iemand die een modaal jaarsalaris neerlegt voor een vlucht van een kwart dag, immers.

Wanneer je dat diner achter de kiezen hebt, kun je genieten van meer champagne, of van Etihad’s cognac service, waar glaasjes met honderden vloeibare euro’s worden gevuld. Rozig van de drank en vers gedoucht, glijd je in uiteraard bijgeleverde zijden pyjama onder linnen dekens van het Italiaanse Pratesi. Om de volgende dag poezelig en uitgerust wakker te worden met ontbijt op bed, dat begrijp je wel. Het staat er niet bij vermeld, maar wij vermoeden dat die bijgeleverde butler ook met een glimlach uw kapitaalkrachtige billen afveegt. Dat is pas leven.

Waarom accepteren de extreem rijken van deze aarde niets minder dan deze bombastische luxe? Omdat ze het kunnen. Wij, de arme middenklasse, met enkel een knoop en wat lint in de broekzak, noemen het belachelijk. Comfortabel vliegen, oké, maar dat hoeft toch geen €32.000 te kosten? Wel dus. Ze genieten van hun rijkdom en hebben lak aan jouw irrelevante mening. Wanneer je zelf de top van de geldberg haalt, zal je dat wel begrijpen.