De perfecte thuispizza in 11 simpele stappen

Je hebt ooit in Italië het voer van de goden geproeft in de vorm van die ronde, perfecte pizza. Maar hier in Nederland krijgen ze het maar niet voor elkaar. Doe je het toch gewoon lekker zelf!

Stap 1: 500 gram sterke bloem gaat in een kom. Sterke bloem, geen zwakke bloem. Voeg aan die bloem 3 gram zout toe en meng het geheel goed door elkaar.

Stap 2: Neem een bakje met gist, en 325 ml koud water. Giet een beetje van het water bij de gist om het te activeren, en de rest in de kom met bloem. Meng het geheel zonder de gist goed door elkaar met een lepel. Het zal er droog uitzien, maar geen zorgen. Voeg de gist, wat nu gemengd is met het water, aan het deegmengsel toe. Zorg dat je alle gist uit het bakje krijgt. Meng weer met de lepel.

Stap 3: Smijt die lepel uit het raam, je gaat aan de slag met je beste gereedschap. Kneed het deeg in de kom flink samen. Pak het, grijp het, duw het, ga los! Als het een soort van samengepakt is, leg je het op tafel, waar je nog wat meer los mag gaan met het kneden van het deeg. Duw met je handpalm het deeg op de tafel en van je af, zodat het rekt. Wanneer het dun is gerekt, vouw je het dubbel, draai je een kwartslag en doe je hetzelfde. Als je er een mooie bol van kan maken, doe dat dan. En leg de bol in een kom, bedekt met een vochtige theedoek. Trek een biertje open, wacht een half uur.

Stap 4: Deeg uit die kom en – holy shit het is dubbel zo groot. Rek het deeg uit en snij het in tweeën, dit is genoeg deeg voor twee pizza’s (omdat we wisten dat je na het proeven aan eentje niet genoeg hebt). Rol het weer tot een bolletje en laat rusten op je aanrecht. Half uurtje. Nog een biertje, als je wilt.

Stap 5: Och, nu is het deeg zo mooi geworden. Gooi flink wat bloem op je aanrecht en dan nog wat meer, en laat de bloem het deeg bedekken. Nu ga je een pizza maken, baby. Duw het deeg plat met je vuist en pak het op. Hou de schijf vast met twee handen en beweeg het deeg rond in je handen, terwijl je voorzichtig kneedt. Het geeft niet als de randen wat dik zijn, dat hoort zo. Rek het deeg nog een beetje uit en leg het op je aanrecht. Je bent er bijna. Duw het met je vingertoppen een beetje in de rondte tot het, je gelooft het bijna niet, lijkt op een pizza.

Stap 6: Giet een scheutje olijfolie over de pizza. Neem vervolgens je passata en giet het in het midden. Probeer je in te houden wat betreft de hoeveelheid saus. Met de bodem van je soeplepel draai je rondjes tot alles mooi bedekt is met de tomatensaus. Als je denkt, dit is te weinig saus, er blijven plekjes over. Doe er geen extra bij. Niet doen, dit is genoeg, echt. Sprenkel een beetje zout over de tomatensaus.

Stap 7: Neem een handvol geraspte parmezaanse kaas en bestrooi je pizza ermee. Nogmaals, niet te veel. Dat is de vuistregel van de echte pizza, geef alle ingrediënten de ruimte.

Stap 8: Neem zo’n heerlijke bol mozzarella. Ga niet moeilijk doen met een mes, nogmaals, je handen zijn je beste gereedschap, dus pluk lekker van die bol af. Verdeel de mozzarella over de pizza.

Stap 9: Een kleine besprenkeling van olijfolie over het geheel. Pluk wat verse blaadjes basilicum, en ga nou niet klooien met dat gedroogde spul omdat het bijna hetzelfde is, want dat is het in dit geval niet. Hele blaadjes verse basilicum, een stuk of 6, misschien 7.

Stap 10: Warm je oven een half uur voor op de allerhoogste temperatuur, vertrouw ons, dan wordt het altijd goed. Bak de pizza 8-10 minuten, en hou het af en toe in de gaten.

Stap 11: Doe je tegoed aan je zelfgemaakte perfecte pizza. Ga in een hoekje zitten, schenk nog maar een biertje in, en wees even heel gelukkig. Niet verdrietig zijn wanneer je pizza op is. Weet je nog dat we zeiden dat er genoeg deeg was voor een tweede? Go, go, go, je oven is nog warm! Gooi er deze keer wat prosciutto en rucola over. Graag gedaan!