Wijs je mensen op spelfouten? Dan ben je een naarling. Of niet?

Wijs jij anderen streng op hun spelfouten? Volgens een onderzoek ben je dan een onprettig persoon. Ik ben het daar niet helemaal mee eens. Laten we het er eens over hebben.

De Universiteit van Michigan onderzocht dit dus. Ze lieten proefpersonen 83 verschillende e-mails lezen. De één zat tjokvol fouten, de ander was perfect. Vervolgens mochten de deelnemers de schrijver van de e-mail beoordelen op intelligentie en vriendelijkheid. Voor de test moesten die deelnemers allerlei informatie over zichzelf geven en vragen beantwoorden. Zo kwamen de onderzoekers meer over hun karakter te weten. De conclusie was dat je karakter beïnvloedt hoe je met taal omgaat. Ben je vriendelijker, dan ga je minder snel in op spelfouten en beoordeel je meer op inhoud.

Volgens de onderzoekers staat daar tegenover dat onaardige mensen sneller spelfouten verbeteren. Zij kunnen niet goed met afwijking omgaan, kunnen het niet laten die afwijking aan te tonen, en worden daarom als onvriendelijk beschouwd.

Een overhaaste conclusie, vind ik. Het resultaat van dit onderzoek is vooral heel handig voor mensen die vaak op hun fouten worden gewezen. Die taggen dan betweterig de betweters. “Zie je wel, het is wetenschappelijk bewezen dat het vervelend is!” Heerlijk hypocriet, om dat te doen. Maar misschien is dat van mij ook een overhaaste conclusie.

Natuurlijk, over het algemeen zullen mensen op hun fouten gewezen worden niet als prettig omschrijven. Dat kan toch ook gekleurd worden door de manier waarop er verbeterd wordt? Als je gefrustreerd briesend op je collega afloopt die zegt ‘iets te gaan uitprinten’, kom je geheid onvriendelijk over. Zeg op vriendelijke toon: “Wist je dat dat een samenklontering van printen en uitdraaien is?” Dikke kans dat er beter wordt gereageerd.

Ik ben persoonlijk geen verbeteraar. Ik let inderdaad op de inhoud van een tekst of gesprek, in plaats van op de grammaticale correctheid daarvan. Die neem ik voor lief. Maar ik vind het niet erg als iets wat ik zeg wordt verbeterd, mits het op behulpzame toon gedaan wordt. Dat liever dan dat ik het fout blijf doen.

Help elkaar een beetje, en accepteer hulp als je het krijgt, man. Maar niet snauwen. Want dan ben je volgens de onderzoekers uit Michigan een onvriendelijke hater.