Featured Video Play Icon

Wat Jan zijn puberzoon Willem (14) mee wil geven

Als je kind zijn vleugels uitslaat, besef je pas hoe kwetsbaar het is. De dag dat Jan zijn zoon – Jan heeft alleen maar zonen, dochters lijken hem nóg enger – voor het eerst naar de middelbare school gaat, is typisch zo’n moment.

Een echte mijlpaal, ineens van kind naar puber, je zwaait ‘m uit en daar gaat-ie, helemaal alleen, op een veel-te-grote-mensen-fiets, door dat drukke verkeer. En nu maar hopen dat hij onthoudt waar we hem al 10.000 keer voor hebben gewaarschuwd: onoverzichtelijke kruispunten, auto’s uit een zijstraat of zomaar uit het niets. Dat mensen ook niet altijd opletten, maar jij op je fiets heel kwetsbaar bent. Dat je niet naar muziek moet luisteren met je oortjes in, want dan die brommer van achterop niet hoort aankomen. Dat je altijd stopt voor een oversteekplaats, en goed kijkt of er echt geen auto’s zijn.

En ja hoor: de eerste de beste schoolweek lag hij al bijna onder een auto. Hart-staat-stil-momentje. Gelukkig belde hij zelf. ‘Pap, ik heb een ongeluk gehad’. Hij stak over en er kwam een auto van rechts. ‘Die reed veel te hard, pap’. Dat zal wel, maar gelukkig had de bestuurder ook goede reflexen. Want zijn fiets werd nog aangetikt, maar de auto stond stil vóór de rechterband over zijn hoofd was gereden. Nu bleef de schade beperkt: op zijn achterhoofd gevallen, dikke buil en krassen, even naar de huisartsenpost, het viel wel mee. Konden we eindelijk zijn arme moeder bellen – die wist nog van niks – en zeggen dat er iets was gebeurd, maar het allemaal al weer in orde was!

Het ding met kinderen is: je kunt waarschuwen wat je wilt, maar ze zijn dom en roekeloos, op die leeftijd. Onze Willem is – afkloppen – niet meer onder een auto gekomen, maar nog wel twee keer met fiets, schoolboeken en laptop in een sloot gereden – ‘Ik kon het niet helpen, pap, ik hing aan Oliviers schouder, die heeft een elektrische fiets, en toen kwam er ineens een brommer van de andere kant’.

Er gebeuren dagelijks nieuwe dingen in het leven van onze pubers. En wij volwassenen zijn er dan om hen te behoeden van het kwaad. In de video hieronder zie je hoe ik mijn zoon Willem naar zijn eerste schoolfeest breng en onderweg waarschuw voor alle onheil die hem daar kan overvallen: drank, drugs en gevallen vrouwen. Want als je kind zijn vleugels uitslaat, besef je pas hoe kwetsbaar het is.

Maar wat ik nou eigenlijk wil zeggen: de veiligheid van kinderen hangt, zeker in het verkeer, af van ons – verantwoordelijke – volwassenen. Wij moeten opletten, omdat kinderen dat nog niet kunnen met hun onvolmaakte puberbrein, die rusteloze cocktail van hormonen die ze opstookt en ze geen goede beslissing kunnen nemen of zich langer dan drie seconden kunnen concentreren op iets vaags en saais als het verkeer!

Ik ben geen prediker, maar ik vind dat iedere volwassene veiligheid als eerste prioriteit zou moeten stellen – vooral in het verkeer. Dat begint bij jezelf, maar de auto kan helpen. Ik ben in elk geval erg blij dat mijn Kia Stonic standaard vele opties biedt die de bestuurder bijstaan zijn aandacht voor de volle honderd procent op de weg te houden, waar die aandacht ook hóórt. Dat zit ‘m in opties als dodehoekdetectie, ABS, rijbaanassistentie en achteruitrijcamera, die dienen als verlengstuk van de zintuigen.

Zodat we kunnen rijden en genieten zonder de aandacht te verliezen voor wat ons allemaal het meest dierbaar is, en plotseling uit volkomen onverwachte hoek voor je auto kan opduiken: onze kinderen. Laten we vooral blijven proberen onze pubers op te voeden en te zorgen dat we ze een handje helpen ongeschonden de moeilijke jaren door te komen.

 

Dit bericht is het resultaat van een samenwerking met Kia Motors Nederland, maar de inhoud is 100% van ons. Kijk hiervoor in ons advertentiebeleid.

Ontspannend rijden met het raam open op een zomeravond, je zoon naar de voetbal brengen, onderweg naar een concert flink voorgenieten terwijl je over het asfalt glijdt. Maandelijks breng je heel wat tijd door in je auto. De ene keer neem je je vaste route, een andere keer ben je onderweg naar een speciale bestemming. Op de weg maak je in ieder geval een heleboel dingen mee, en die gebeurtenissen zijn waardevol om te onthouden. Deze momenten willen wij onder de aandacht brengen. #KiaMoments

Hij is stoer, sportief en heeft een levendig karakter: de Kia Stonic is echt een auto voor mensen met lef. Ontdek de nieuwe urban crossover Kia Stonic op kia.com