Waarom mensen koriander zó haten, of juist niet

Koriander is een fantastisch specerij wat vooral gebruikt wordt in de Mexicaanse en Oosterse keuken. Ik vind het een heerlijk frisse toevoeging aan een boel van mijn kookkunsten, maar er zijn een heleboel mensen die een diepgegronde haat tegen koriander hebben. Hoe kan dat?

Op Facebook zijn er flink wat pagina’s waar de haat voor het ‘duivelskruid’ gevierd wordt, zoals de subtiele I HATE CILANTRO-pagina. Je kunt er zelfs t-shirts bestellen met daarop de plant, doorstreept met een dik vet rood kruis. Ik vind ook wel eens iets niet lekker. Olijven, bijvoorbeeld, die heb ik liever niet in mijn eten. Maar er is niet zo’n broeiende woede dat ik rood aangelopen een t-shirt ga ontwerpen en een wereldwijde boycot tegen de olijf begin. Ik waardeer de passie, maar koriander is toch ook weer niet zo vies?

Nou, voor sommige mensen dus wel. Naar aanleiding van de verdeelde meningen werd er onderzoek aan Cornell University gedaan. Daaruit blijkt dat het genetisch bepaald is of koriander voor jou naar zeep smaakt, of gewoon naar koriander. De onderzoekers denken dat de oorzaak van deze afkeer een mutatie in het receptororgaan is. Kortom, je kan minder complexe smaken proeven. Daarom proef je alleen de zepige smaak, en blijft de frisse smaak achter.

Maar bij dezen durf ik ook wel te beweren dat de korianderhaters er flink op los overdrijven. Op deze manier is het een kwestie van tijd tot we een splinterpartij in de Tweede Kamer hebben, het zogenaamde WZKP, Wereld Zonder Koriander Partij, om het te verbannen uit alle restaurants en supermarkten. Calm your tits. Prima dat jij het niet graag eet, maar laat ons er gewoon van smullen, zeg.