Waarom jij dol op gereedschap bent

Zet je ons in een Gamma, Karwei of Hornbach neer, dan is er een dikke kans dat je ons het komende uur kwijt bent. Verlangend dwalen we langs stellingen met MDF-platen, zachtjes streelt onze blik rioolbuizen, koperleidingen en aardlekschakelkasten, teder strijken onze vingers over een dubbelpotente Haakse Slijper. En als je niet oppast, hebben we in geen tijd ons wagentje volgeladen en ons vakantiegeld verkwist aan machtige powertools, een vlijmscherpe beitelset en een Dremel met politoer-tolletjes.

En dit terwijl de garage al bijkans uit het lood staat van de hoeveelheid ijzerwaar die ogenschijnlijk willekeurig uit diverse laden en vergeten gereedschapskisten puilt (en tuimelt). En we bovendien nauwelijks in staat zijn een spijker voor een piepklein schilderijtje zonder loeiende misbaar en diverse slagaderlijke bloedingen in de muur te timmeren.

Wat moeten we toch met al dat gereedschap, vraagt de buitenstaander – menigmaal je levenspartner – zich af, als we overduidelijk geen talent voor klussen hebben en beter onze tijd zouden kunnen besteden aan iets waar we wel goed in zijn, zoals bijvoorbeeld het ontstoppen van een gemiddelde gootsteen.

Een goede vraag.

Allereerst: de liefde voor gereedschap zit ons in de genen. We mogen inmiddels zijn gedegenereerd tot kwijlende kantoorhipsters die voor elk wissewasje trillend als een espenblad de loodgieter of elektricien opbellen: dat wil niet zeggen dat diep in onze kleine hersenen, vlak bij de rood-vlees-kwab en de zinloze seks-drive niet een kleine oerknutselaar huist.

Maar er is ook een praktische reden waarom elk huishouden een schier onuitputtelijke voorraad gereedschap moet herbergen, namelijk: je hebt voor de minste of geringste klus een belachelijke hoeveelheid spullen nodig. Denkt je geliefde misschien: ‘een hamer en een spijker, dan hangt dat schilderijtje zo’, heeft ze het lelijk mis. Daarvoor heb je minstens een duimstok of rolmaat, een rood potlood, een boorhamer met SDS-boorkop, een schroefboormachine, diverse bitjes, wandpluggen, een hamer, schroeven en een stofzuiger nodig.

Wordt de klus omvangrijker, zou je daar gemakkelijk nog een workmate, een cirkel-, verstek- en decoupeerzaag, een spanningmeter, een soldeerpistool, inbussleutels, een dopsleutelset, een massa tangen, een keukentrap en een onvoorstelbaar assortiment schroeven, spijkers, boutjes, moeren, nagels en tiewraps bij nodig kunnen hebben. Ontbreken van ieder van deze gereedschappen maakt de klus oneindig veel ingewikkelder, en geloof ons, dat wil je niet. En zo heeft dus alle gereedschap in huis wel degelijk een functie. Nu nog de moed verzamelen om daadwerkelijk de handen uit de mouwen te steken.