Uitprinten en aan je vrouw geven: cadeaus die we wél leuk vinden

We weten niet hoe de feestmaand bij jullie verliep, maar als we voor onszelf mogen spreken, was ie behoorlijk desastreus. Niet in de laatste plaats vanwege de slecht gekozen cadeaus die ons door onze teerbeminden werden aangeboden. Van HEMA-boxershorts, via een witte chocoladeletter (wit, really?) tot een – nee, echt – VVV-bon; het was afgrijselijk. Dus, in het kader van ‘beter te vroeg dan weer een klotecadeau’: een lijst met spullen je wél wilt hebben. Uitprinten en je vrouw geven. Nu.

Sokken
Je lacht, mevrouw, maar beter stop je daarmee. Want een beetje man heeft niet alleen een dozijn reguliere sokken, maar ook een paar echte. Van die stevige, zoals oma ze zelf haakte, toen ze nog leefde. Bij gebrek aan oma kun je kiezen voor de sokken van Red Wing. Die wil hij. Net als een paar Red Wing-schoenen, trouwens.

Red Wing-schoenen
Omdat ze ruig, stoer, groot, sterk, mooi en onverslijtbaar zijn. En als ze versleten zijn, zijn ze eigenlijk pas echt mooi. Keuze genoeg, ook, en allemaal even cool. Kan niet missen. Wel duurder dan sokken – reken op zo’n driehonderd euro.

Clarks Desert Boots
Nog zo’n klassieker, maar dan voor ruim de helft van de prijs van de Red Wings. Licht, suède, mooi onder een spijkerbroek, maar net zo gemakkelijk te dragen bij zijn nieuwe pak. Verkrijgbaar in negen miljard kleuren, maar de donkerbruine of zandkleurige zijn altijd goed.

Nike Air-Force 1 sneakers
Die hoge witte – en ja, oké, genoeg ge-Annanooshint, dit zijn de laatste schoenen van deze lijst.

Een platenspeler
Het merk maakt in eerste instantie niet zoveel uit. En je hebt ze al voor een paar tientjes bovendien. Het gaat erom dat je man of vriend het weer eens uitprobeert, dat hij weer eens naar een platenzaak gaat om ouderwets vinyl te kopen – he will love the smell of vinyl in the morning. Want LP’s zijn geweldig. En niet alleen mooi om naar te luisteren, maar ook om naar te kijken. PS.: geef zijn cd’s aan een goed doel, de Kringloopwinkel of die malle oom die oude cd-spelers verzamelt.

LP’s
Want LP’s zijn geweldig. Zelfs die vintage Zangeres Zonder Naam, ja, het maakt niet uit. Al scoor je hoog met een originele Sinatra uit de jaren zestig of de gesigneerde en gelimiteerde heruitgave van, ik noem maar wat, Sticky Fingers van de Rolling Stones.

Drank
Champagne, wijn, whisky, tequila, wodka, mezcal en zelfs pastis. Anything goes. Hoewel de gever zonder meer extra punten krijgt voor extreem dure of heel moeilijk verkrijgbare alcoholica.

Een boek
Al was het maar om hem een beetje te heropvoeden, want een man die dagelijks zeven uur naar zijn mobieltje staart, dat is heel 2017. Koop gewoon een van die bestsellers van Michel van Egmond (Gijp, Kieft, je weet wel), de nieuwe van John Irving of David Sedaris. Is het zo eentje die heel intelligent wil overkomen en continu de al dan niet juiste antwoorden schreeuwt tijdens De Slimste Mens: geef hem Ulysses van James Joyce. Is ie gegarandeerd een jaar mee zoet. En ik hoor de laatste tijd op de een of andere manier heel goede dingen over de aankomende biografie van Gordon. Mocht hij écht niet van lezen houden: fotoboeken. Die staan vol plaatjes. Van gebouwen, kunst, vliegtuigen, boten, gadgets en zelfs blote mevrouwen.