Toestemming vragen voor seks: Jan vindt het een prima plan!

Groot #metoo-nieuws uit Zweden: als het aan de regering van premier Stefan Löfven ligt, moet je voortaan aan je partner vragen of je misschien de seks met hem of haar mag bedrijven. Heb je geen expliciete toestemming, kun je worden aangeklaagd voor verkrachting.

‘De boodschap is simpel: je moet aan de persoon met wie je seks wilt, vragen of hij of zij het ook wil. Als je er niet zeker van bent, moet je het niet doen. Seks moet altijd vrijwillig zijn,’ aldus Löfven in Elsevier. Het maakt hierbij niet uit of het hier een eerste date, een langdurige relatie of – waarom niet – groepsseks betreft. De toestemming hoeft niet schriftelijk, maar mag ook mondeling, al is niet duidelijk hoe je dat dan precies moet controleren.

Rare jongens, die Noormannen, zou Obélix zeggen, maar in dit geval moet ik toegeven: ze hebben een punt. Sterker nog: ik ben het met ze eens. Ik roep namelijk al jaren dat ik in principe enkel seks met een vrouw wil, als zij tevoren een waterdicht contract in drievoud ondertekent dat mij expliciet liefhebbend toegang tot haar lichaam garandeert, bij volle bewustzijn getekend, te Amsterdam, heden, enzovoort.

Dit omdat ik het zó erg zou vinden als een vrouw het niet leuk zou vinden om seks met mij te hebben, en ik per ongeluk zou denken van wel, dat ik elk risico op een misverstand voor 100% wil uitsluiten. Ik ben er eigenlijk zeker van dat ik in mijn leven véél meer seks zou hebben gehad, als ik niet zo bang was geweest dat het misschien toch niet de bedoeling was, die seks, ook al lag die vrouw poedelnaakt en spreidbeens in mijn bed, smekend of ik haar wilde neuken tot de zon weer opging. Zo onzeker ben ik. Namelijk.

Maar alles beter dan bang zijn, ook jaren achteraf, dat je per ongeluk ongewenst handtastelijk bent geweest. Want dat mag nooit gebeuren. Omdat wij mannen nou eenmaal groot en sterk en vrouwen klein en breekbaar zijn (ok, groot en breekbaar). Daar kan niemand iets aan doen, maar het belast mannen wel met een zware verantwoordelijkheid: zorgen dat je die fysieke overmacht, ook niet per ongeluk en ook niet een beetje, nooit misbruikt om je zin te krijgen bij een vrouw. Want die kan zich dus uiteindelijk niet verweren.

Dus is het een goed ding dat vrouwen en – vooral – mannen desnoods bij wet worden verplicht op het moment van de waarheid elkaar diep in de ogen kijken en zonder een spoor van twijfel en voorbehoud toestemming geven voor seks, tot het moment dat die toestemming weer wordt ingetrokken of men – moe maar voldaan – een postcoïtaal tukje doet.