lage seksfrequentie

Te weinig seks sloopt je relatie – en laat je niks anders wijsmaken!

Deden ‘we’ het in 1991 nog twee keer in de week, vandaag de dag heeft het gemiddelde Nederlandse koppel nog maar drie keer in de maand seks. Reden voor paniek? Niet volgens de onderzoekers van kenniscentrum Rutgers: ‘Nederlanders zijn over het algemeen heel tevreden over de kwaliteit van hun seksleven’.

In een artikel in de Volkskrant wordt vervolgens uiteengezet dat ‘we’ wel meer seks zouden willen hebben, maar ons drukke bestaan dat niet meer toestaat. We – ook vrouwen – werken en zorgen (ook mannen) ons tegenwoordig de pleuris, en dan is seks al snel het sluitstuk van de dag, een verplicht nummer en eerder een last dan een lust.

Hoe eerder we die onplezierige waarheid aanvaarden, vervolgt het artikel, en ons niet langer de kop dol laten maken door hijgerige glossies en tv-programma’s die een irreëel beeld van de seksuele werkelijkheid schetsen, des te sneller hebben we vrede met de nieuwe realiteit: hooguit drie keer in de maand seks, maar dan wel heéeééele lekkere.

Mag ik er even een heel hartelijk ‘bull-shit’ tegenaan gooien?

In het jaar 1991, het jaar dat Nederland het nog twee keer in de week deed, schreef ik voor de allereerste Glossy van Nederland, Avenue, een artikel over seksfrequentie. Het had de volmaakt zelfde inhoud als bovenstaand artikel in de Volkskrant en het onderzoek van Rutgers. Het idee was me ingefluisterd door een toenmalige vriendin.

Zij was namelijk ook van mening dat seks veel te belangrijk werd gemaakt, dat er volop sociaal wenselijk werd gelogen over seksfrequentie, en de mensen in werkelijkheid veel minder vaak met elkaar naar bed gingen dan ze beweerden. Ik, wanhopig op zoek naar de reden waarom vriendin en ik toch zo weinig seks hadden, liet me overtuigen. Misschien maakte ik seks wel veel te belangrijk en waren er ook andere mooie dingen om te koesteren in een relatie tussen man en vrouw, zoals de liefde voor eventuele kinderen, een fijne wandeling, of dure dingen kopen, die we helemaal niet konden betalen.

Maar waarom was ik dan zo geil?

Sindsdien weet ik: van ieder stel dat beweert dat ze het helemaal niet erg vinden dat ze (veel) minder seks hebben dan vroeger, is er één een leugenaar. En de ander is op zijn of haar partner uitgekeken. Of vindt echt dat Midsomer Murders valt te prefereren boven een ontspannen potje neuken. Maakt niet uit. Want hier is mijn advies voor al jullie arme sukkels (m/v) die nu wordt wijsgemaakt dat 3 keer per maand seks voldoende is en jullie dus oversekste smeerlappen zijn. Pik Het Niet.

Pik het niet en laat je betere helft in niet mis te verstane termen weten dat seks voor jou een essentieel onderdeel is van de gelukkige relatie, en dat een eenzijdig mortuarium op seks, of een sterk gereduceerde frequentie niet zal worden getolereerd. Waarmee we, God beware, niet willen suggereren dat je je partner moet dwingen seks met je te hebben, maar wel dat je duidelijk mag zijn: geen seks = geen relatie. Desnoods haal je die seks elders, waar jouw libido wel wordt gewaardeerd. Niets, namelijk, is zo slecht voor je relatie en je algehele welbevinden als het ontbreken van voldoende seks.  Niets zal je relatie sneller ten gronde richten dan te weinig seks.

Zie ter illustratie en tenslotte nog een alleszeggende quote uit het Volkskrant-artikel, van seksuoloog Vera Steenhart (what’s in a name?): ‘Seks heeft voor iedereen een andere betekenis. Vanmorgen zei nog een client tegen me: “Mijn man denkt regelmatig aan seks, maar ik denk aan de kast die moet worden uitgeruimd”.’ Neem de trein, gabber. Neem de trein.

PS: vinden jullie allebei eerlijk en oprecht dat 3 maal per maand een topfrequentie is, heb ik natuurlijk niks gezegd.

Foto iSTock/ Studio Annika