De supertrein van Elon Musk komt (misschien) naar Nederland!

Revolutionair Elon Musk heeft een boel grote ideeën om de wereld te moderniseren. Naast elektrische auto’s, ondergrondse tunnels en een herbruikbare ruimteraket, ontwikkelt hij Hyperloop. Een concept voor een supertrein in een vacuümbuis die met gigantische snelheden kan reizen. Nederland wil wel een testbaan.

Er komt een onderzoek naar een Nederlandse testbaan voor de futuristische versie van het openbaar vervoer, nadat de Tweede Kamer instemde met het voorstel van D-66 kamerlid Rob Jetten.

Voordat je blij gaat vieren dat je in luttele minuten Nederland door kan reizen, zover is het nog niet. Er wordt onderzocht hoe de testbaan gefinancieërd kan worden, in eerste instantie. Een testtraject kost namelijk 120 miljoen euro. Nederlandse ondernemers stellen voor dat de overheid het project gaat betalen, terwijl het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat vindt dat de ondernemers dat voor hun rekening mogen nemen. Allebei de helft, zeggen wij.

Toch is er hoop dat het plan niet bij dit financiëel obstakel blijft steken, want alle partijen vinden de testbaan helemaal te gek. Waarschijnlijk willen die ministers ook gewoon in minuten van hun huis naar Den Haag. In Delft wordt er door Hardt Hyperloop gewerkt aan de supertrein, die over een reis tussen Schiphol en Eindhoven een kwartiertje zou doen.

Dit soort futuristische ontwikkelingen vinden we stiekem best heel vet. Voor je het weet lees je deze stukjes op de maan! Al wordt dat vooruitstrevend enthousiasme wel weer gedoofd de eerstvolgende keer dat we in een gele rups van de NS door de Lage Landen kruipen.