Curling, of andere sporten die leuk zijn om naar te kijken

Godzijdank is voetbal niet de enige sport op aarde. Hier wat voorbeelden van sporten waarbij je niet teleurgesteld zult worden door watjesgedrag, supportersrellen en Dick Advocaat.

MMA/KICKBOCKSEN
De laatste jaren krijgen vechtsporten steeds meer zendtijd op internationale televisie, en dat is geheel terecht. Alleen al vanwege de voorpret, waarbij de twee mannen of vrouwen elkaar volledig afmaken door naar elkaar te staren, vervelende dingen te zeggen en meer van dat soort schoolpleingedrag. Eenmaal in de ring gaat het los. En dan ook echt. Met bloed en gebroken ledematen en spuug en braaksel. Ook fijn: Nederland doet het heel goed in deze sport met gladiatoren als Rico Verhoeven, Nieky Holzken en Alistair Overeem.

RUGBY
Niet American Football, dus, maar rugby. Mannen van gewapend beton die zonder helm en schouderpadding vechten om de overwinning, en de eer. Want respect en discipline zijn een belangrijk onderdeel van rugby. Als je de All-Blacks, het nationale rugbyteam van Nieuw-Zeeland ooit hun traditionele Maori-oorlogsdans ‘Haka’, voorafgaand aan een wedstrijd hebt zien uitvoeren, voel je die toewijding en passie wel terug. Veel actie, veel gebeuk, geen gezeik. Genieten.


Lekker meppen, daarna handje schudden. Ja toch.

IJSHOCKEY
Nog zo’n keiharde knoksport. De ring, zoals het veld van ijs wordt genoemd, lijkt wat klein voor zoveel brede mannen op schaatsen, bewapend met sticks, maar dat zorgt ervoor dat de actie nooit stopt en er niet geschrokken wordt gereageerd wanneer er een gevecht uitbreekt. Vijf minuten later kloppen ze elkaar op de schouders en wordt de puck weer met honderd kilometer per uur richting het masker van de keeper geslagen. Het geluid van schaatsen op ijs en de stick op stick galmt samen tot een kakefonie van actie en adrenaline. We worden er welhaast poëtisch van.

CURLING
Voor zondagochtenden met een kater. Voor de rest natuurlijk een klotesport.

Quino Al