(S)experimenteren – zoektocht naar een alternatief voor monogamie

Omdat wij nooit te oud zijn om te leren, lazen wij met belangstelling het nieuwe boek ‘(s)experimenteren‘, van seks-journaliste (jazeker, dat is een beroep) Marith Iedema, die in haar debuut de zoektocht beschrijft naar een alternatief voor de monogamie, want de gedachte haar hele leven door slechts één man te worden bezeten, is haar een gruwel. Maar vreemdgaan en hierover liegen tegen haar partner, eveneens.

Een duivels dilemma, dat velen van ons zonder twijfel bekend voorkomt.

In het boek lezen we hoe Marith probeert haar vriend Milan tot een open relatie te verleiden, een lijdensweg die wordt afgewisseld door reportage-achtige fragmenten, tijdens dewelke Marith in haar rol als seks-journalist (zie je nou wel!) haar licht opsteekt bij mensen met een alternatieve leefstijl of fetish, zoals liefhebbers van voeten, curieuze seks met she-males, vertrapt worden of je laten inwikkelen in rubber lakens. Alleen al om deze leuke, onverwachte manieren om je seksleven op te frissen, is het boek het lezen waard.

Hoogtepunt (maar geen climax) is nog wel als Marith zich in het kader van de participating journalism onderwerpt aan een Yoni-massage bij een vrouw op leeftijd, die er zelf nog het meest opgewonden van raakt en blijft proberen ongewenste vingers in de vagina van Marith te steken. Wat denkt zo’n mens wel niet?

We mogen hier alvast verklappen dat de open relatie van Marith en Milan op de klippen loopt, vanwege diverse redenen, die men ook wel een beetje had kunnen voorzien. Dat neemt niet weg dat zij alsnog het geluk vindt met haar nieuwe vriend Duncan, zonder een knieval te hoeven maken voor de perfide monogamie.

Het goede nieuws is dan ook dat er dus nog steeds een theoretische kans bestaat dat jij, als lezer van de meneren, een van de gelukkigen bent die nog in dit leven het lichaam van Marith Iedema een keertje mag bezitten. Gezien haar fraaie verschijning en gebleken voorliefde voor gevarieerde seks, een uitkomst waarmee iedere man, mogelijk, misschien, toch, uitgezonderd haar vaste partner, prima kan leven. Dunkt ons.