Saaie relatie? Lekker bezig!

Vraag je je bij een bejaard stel wel eens af hoe ze het in godsnaam zo lang met elkaar hebben uitgehouden? Dat komt niet omdat ze elke avond samen romantische dates hebben, of op zinderende vakanties gaan, omdat ze ook bij elkaar kunnen zijn zonder iets te doen.

In The Subtle Art of Not Giving a Fuck, waar we het eerder ook al eens over hebben gehad, beschrijft Mark Manson dat je samen saai moet kunnen zijn. Dat is het geheim achter een succesvolle, lange relatie. Dus wees niet bang als jij en je lief vaak op de bank eindigen, of graag zonder wat te zeggen een tijdschrift lezen bij het ontbijt.

Dat is een goed teken, in plaats van dat je er altijd samen op uit bent, of hevige discussies voert. Natuurlijk maakt dat je relatie niet meteen slecht, geen paniek. Het kan zijn dat je samen externe input nodig hebt om samen te genieten en te praten. Maar als je juist samen niets kan doen en toch samen wil zijn, hey, dan komt het wel goed.

Überhaupt mag de taboe op saai zijn wat ons betreft getemperd worden. Koester het als je gelukkig wordt van het dagelijkse, het huiselijke. Het is namelijk een aandoenlijke en veilige manier van gelukkig leven, en niet iedereen kan dat.

Nathália Bariani