Beursbabe!

Rendement op je geld? Ga beleggen met Janneke!

Je spaargeld levert niets op, je crypto-currency is verdwenen in een diepzwart digitaal wormgat… Hoe kan een brave burger anno 2018 zorgen dat zijn geld nog iets oplevert of minimaal zijn waarde behoudt? Het antwoord: beleggen natuurlijk! Aan de hand van de knapste kop in Beleggingsland, journaliste, presentatrice en beleggingsdeskundige Janneke Willemse, leren we jou hoe je veilig en effectief je geld kunt laten groeien

Blondjes beleggen beter, zo heet haar site, en dat bewijst ‘onze’ Janneke door jaar op jaar glorieus de AEX te verslaan en daar stap voor stap verslag van te doen. Niet zomaar iemand dus, deze Janneke, en dus ook niet voor niets onlangs nog presentatrice van het RTL Z Beurspel, genomineerde als Dutch Investment Influential 2017 en veelvoudig beurscommentator. Maar wat wil je ook als je jarenlang hoofdredacteur bent geweest van blad/site Belegger.nl? En meervoudig beursbabe van het jaar? Dan ben je iemand van formaat, en dus de aangewezen persoon om meneren met ambitie in de juiste richting te dirigeren! Hieronder Jannekes tips voor jouw vliegende start op de beurs, aan de hand van 10 messcherpe vragen!

Hoeveel geld heb ik nodig om te gaan beleggen?
Het maakt niet uit met hoeveel je begint, áls je maar begint. Liever vandaag dan morgen. Met beleggen is het belangrijk dat je je geld lang, echt jarenlang in aandelen kunt laten zitten. Een tweede belangrijk punt is dat je je kosten laag houdt. Dat doe je door bijvoorbeeld in een indexfonds te beleggen of bij een heel goedkope broker. Tot slot: zo weinig mogelijk kopen en verkopen en je hebt een grote kans op een mooie opbrengst.

Ik krijg nu 0,0000005% rente op mijn spaarrekening. Wat is het rendement als ik ga beleggen?
Experts hebben het over 5 tot 7 procent in 2018. Dat is ook wel zo’n beetje het gemiddelde rendement van de afgelopen jaren. Mijn eigen rendement komt daar al jaren ver bovenuit: ik had jaren met 24 en 25 procent rendement. Na zulke jaren lijkt het wel logisch dat er ook een jaar met verlies zal komen, maar zeker weten doe je het nooit.

Risico? Hoezo risico? Kan het ook misgaan?
Natuurlijk kan het ook fout gaan. Een bedrijf kan failliet gaan of een stomme zet begaan, waardoor de koers omlaag valt. Daarom moet je spreiden: beleg in meerdere bedrijven en sectoren. Als je ene belegging je op een dramatisch verlies zet, kan een andere dat met een megawinst weer goedmaken.

Is het slim als ik een soort van strategie heb? Een doel?
Een doel is handig, omdat het je ervan weerhoudt om je geld zomaar op te nemen. Zoals ik al zei: om succesvol te zijn moet je echt jarenlang van je belegde geld afblijven. In strategieën geloof ik niet zo, er zijn maar heel weinig professionals die het lukt om met een strategie geld te verdienen. Voor een doorsnee meneer zou ik zeggen: beleg lekker maandelijks in een indexfonds* (of een ETF**). Met zeg, 100 tot 500 euro per maand.

Hoe werkt het eigenlijk praktisch, dat beleggen?
Je opent een beleggingsrekening bij je bank of bij een broker. Op die rekening stort je geld en dan kun je via een beveiligde internetpagina je orders plaatsen.

Ga ik – net als jij – zelf een portefeuille samenstellen of is dat moeilijk en gedoe?
Alleen als je het echt heel erg leuk vindt. Zo niet: gewoon maandelijks beleggen in een indexfonds of ETF.

Hoe kan het eigenlijk dat aandelen steeds meer waard worden?
Koersen stijgen op de verwachting dat een bedrijf goed zal presteren of (meer) winst zal gaan maken. Voor een bedrijf met een goede verwachting zijn beleggers bereid veel meer te betalen dan voor een bedrijf dat in de problemen dreigt te raken.

Ben je ooit te jong of te oud om te beleggen?
Te jong niet, maar als je erg oud bent dan is de kans klein dat je zelf nog van de opbrengst van je beleggingen zult genieten. Als je ervan uitgaat dat je minimaal een jaar of 10 wilt beleggen, dan zou ik er na je 70e niet meer aan beginnen, maar je geld gewoon lekker uitgeven aan een mooie vakantie of auto. Je kunt natuurlijk dan wel voor je (klein-)kinderen beleggen, of gewoon voor de lol omdat je het zo leuk vindt om te doen.

Heb je een gouden geheimtip voor een aandeel dat gaat exploderen?
Ik beleg zelf graag in Galapagos, Netflix en Tesla, maar die koersen hebben het al heel goed gedaan dus of dat nog beter wordt? Voor andere ideeën kun je natuurlijk altijd even op mijn site kijken.

Ben je eigenlijk nog vrijgezel?
Wat heeft dat met beleggen te maken?

Dat je ook klinkt als een schitterende belegging! Nee? Borderline #metoo? Okee, Sorry. 

  • Een indexfonds is een beleggingsfonds probeert hetzelfde rendement te halen als een beursindex, zoals de AEX. Indexfondsen beleggen meestal in dezelfde aandelen of obligaties als die in de index voorkomen, in dezelfde verhouding als waarin ze in de index zijn opgenomen. Zo volgt de waardeontwikkeling van het indexfonds ook de waardeontwikkeling van de index.
  • Een ETF (ook wel tracker of indextracker genoemd) is een beursgenoteerd, en dus verhandelbaar fonds dat een index volgt. Simpel gezegd koopt u met een ETF in één keer alle aandelen uit een index, zoals bijvoorbeeld de AEX.