Praten met je slimme huis – het kan nu al met Homey, zegt Mark

Smart Home, Domotica, the Internet of Things. Geef het een naam. Als je de ronkende persberichten van fabrikanten moet geloven, is er geen ontkomen aan. Je bent te druk, te lui, te dom of je hebt teveel geld, dus je huis moet slimmer. Verlichting, verwarming, De duvel en zijn ouwe moer wordt voorzien van een internetverbinding en je telefoon of tablet loopt vol met alle bijbehorende apps. Apps die je de afzonderlijke apparaten bedienen. Vooruitgang zuigt, zegt onze digi-guru Mark Hazeleger.

Wat nou als je eigenwijs bent en je zelf wil bepalen wat je in huis slimmer wil maken en je niet vast wil leggen op één fabrikant of één systeem?

Dan heb je dus een Homey nodig. Een vriendelijk wit bolletje met een vrolijk verkleurende led-ring, ter grootte van een flinke grapefruit. Het is je centrale controlekamer die je in staat stelt zo’n 40.000 slimme apparaten aan te sturen. Homey ondersteunt namelijk maar liefst 8 populaire Smart Home-protocollen: WiFi, Infrarood, Bluetooth, NFC, Z-Wave, Zigbee, RF 433Mhz  en RF 868Mhz.

Dat maakt je keuzevrijheid niet alleen groter; het stelt je ook in staat om apparaten van verschillende fabrikanten met verschillende protocollen onderling te laten samenwerken. Een kleine greep uit de ondersteunde apparaten en diensten: Philips Hue, IKEA Tråfri, Alexa, Aple HomeKit, Google Assistant, Nest, Chromecast, Sonos. Er is zelfs een app voor je Tesla.

De functionaliteit van de ondersteunde apparaten kun je aansturen via flows. Dit zijn eenvoudig zelf samen te stellen scenario’s. Hoe gek je het wil maken is geheel aan jou. Heb je al je apparatuur en flows ingesteld, dan kun je deze bedienen via spraak of met de Homey app op je smartphone of tablet. Kom je er niet uit dan is de community nooit te beroerd om met je mee te denken.

Homey is een Nederlands project dat in 2014 via Kickstarter is begonnen en waar door Athom nog steeds hard aan wordt gewerkt. Homey is echter niet alleen een product van Athom, maar in zekere zin ook van de Homey community. Als je Homey uit de doos haalt en aan zet, begint hij meteen met je te praten om je door de eerste installatie heen te helpen. Als die is voltooid kan Homey echter nog vrijwel niets. Het toevoegen van functionaliteit voor het ondersteunen van jouw apparaten gebeurt namelijk met behulp van apps. Daarvan wordt een deel door Athom zelf ontwikkeld, maar ook vanuit de Homey community worden heel veel apps ontwikkeld om functies toe te voegen.

Is Homey ‘af’. Nee. En waarschijnlijk nooit, althans niet zolang er nieuwe intelligente apparaten op de markt blijven komen. Dat wil echter niet zeggen dat Homey niet bruikbaar is, want dat is hij absoluut. De grote keuzevrijheid aan apparaten en diensten en de eenvoudige bediening en configuratie maken dat je er nu al mee aan de slag kunt, waarna je Homey met je mee blijft groeien.

Meer informatie over Homey en de verkrijgbaarheid: www.athom.com

En kijk voor het algemene idee eerst even hier!