Dingen die je verkeerd doet: bier inschenken

Als onderdeel van de opvoeding van de moderne man dient men in staat te zijn een adequaat biertje te tappen, dan wel uit de fles te schenken. Twee vingers schuim wordt ons geopperd. Maar volgens een bierfijnproever heb je een opgeblazen gevoel na het pilsje precies daaraan te danken.

Bier moet dus anders ingeschonken worden dan we altijd hebben gehoord. Schokkend, we weten het. Wij kunnen ook maar moeilijk omgaan met wereldveranderende ‘regels’, maar we moeten ze een kans geven. Volgens meesterlijk bierdrinker Max Bakker (geen Nederlander) moet bier nog wel enigszins schuin, maar vooral met overgave in het glas worden gegoten.

De reden dat je soms zo’n ongelooflijk opgeblazen gevoel hebt na het drinken van een biertje heeft te maken met de hoeveelheid CO2 die je binnenkrijgt. Wanneer je het bier schuin en traag in het glas schenkt, komt er niet veel schuim vrij. Eigenlijk is dat wat we willen. Maar dat betekent dat al die koolzuur die normaal schuim zou worden nu nog bier is. Als je dat pilsje opdrinkt kun je achterblijven met twee keer zoveel gas in je maag als hoeveelheid bier dat je hebt gedronken. En dat wordt nog veel erger als je er wat chips of nootjes bij besluit te eten. Zie hieronder een demonstratie.

Schenk daarom je bier met flinke overgave schuin in. Je houdt een flinke schuimkraag over, maar die verandert voor je het weet ook in bier. Niet alleen kun je de smaak van de bier beter proeven omdat je niet een hap koolzuurgas binnenkrijgt bij elke slok, maar je voelt je ook niet zo ongelooflijk rond. Graag gedaan!