De beste films van Oscar-genomineerde Nederlandse cameraman Hoyte van Hoytema

Hoyte van Hoytema is dit jaar genomineerd voor een Oscar in de categorie beste cinematografie, voor zijn werk aan de oorlogsthriller Dunkirk. Wij waren al bekend met de behaarde cameragenie, en hebben de beste films met beelden van zijn hand op een rijtje gezet.

Dunkirk
Hij is voor deze film genomineerd voor een Oscar, immers. Een groot deel van de wateropnames die in de film te zien zijn, werden opgenomen op het IJsselmeer, bij Urk. Van Hoytema is daar dan ook verantwoordelijk voor. De beelden in de film zetten de ijzige sfeer van de film perfect aan.

Interstellar
De eerste film die van Hoytema met regisseur Christopher Nolan opnam. Een epische film over ruimte- en tijdreizen. Weet dat maar eens menselijk op beeld te zetten, en toch het gevoel van de eindeloosheid van het universum duidelijk te maken. Het is hem ruimschoots gelukt.

Her
Mijn allerfavorietste film aller tijden, wat grotendeels te danken is aan de beelden van van Hoytema. In deze film wordt de hoofdpersoon verliefd op zijn computersysteem, wat precies een echt mens lijkt. Het verhaal speelt zich af in een futuristische mengeling van Los Angeles en Shanghai. Elk shot in dit film kun je inlijsten en in een museum hangen. Meesterwerk.

Tinker, Tailor, Soldier, Spy
De film gebaseerd op het gelijknamige boek van John le Carré. We kijken in deze film veel dicht tegen de gezichten van de hoofdpersonen aan, wat de film ijzingwekkend persoonlijk maakt. Daarbij is het ook gewoon een brute spionnenfilm die zich afspeelt in de Sojvet-Unie tijdens de Koude Oorlog.

Spectre
Het is James Bond. En een goeie James Bond-film, ook nog. Wat wil je nog meer?