Moeten we bang zijn voor robots?

In een wereld waar we steeds meer omringd worden door digitale producten en zo langzamerhand ook robotica, is de mens nu nog koning. Maar moeten we bang zijn dat de robot die nederige mens met al zijn gebreken zal ontgroeien en onderdrukken? Of valt het allemaal wel mee?

Pas uploadde Boston Dynamics een filmpje van een van hun robots. BD is een roboticabedrijf wat robots ontwikkelt die inzetbaar kunnen zijn in onze maatschappij. Om ons een metalen handje te helpen.

Atlas kan dus vooral behoorlijk sicke backflips doen. Misschien zetten ze looprobots in om mensen te redden, of pakketjes te bezorgen? Ik weet het niet. Maar de reacties onder het filmpje zijn wat minder genuanceerd dan mijn reactie was:

Seven Eleven: “they will take over the world”
Søren Andersen: “shit robots can do more than me”
Pooya Poorkyanizadeh: “we are closer to terminator, I think the future will be scary”
League of Darius: “give it hot legs and high heeled boots”

Oké, vergeet Darius en zijn robotbenenfetish even. Men ziet een robot een backflip doen en vreest meteen wereldoverheersing. Wat Atlas in het filmpje doet is cool, maar ook voorgeprogrammeerd. Uiteindelijk moet het uit zichzelf gaan reageren op zijn omgeving, maar zover is de techniek nog lang niet. Geen zorgen dus. Volgens technologisch mastermind Elon Musk moeten we veel banger zijn voor AI, of artificiele intelligentie. Zelfdenkende robots, zoals Sophia.

Musk zegt dat hij het zorgelijk vindt dat we niet weten waar de AI’s toe in staat zijn als ze zichzelf alles aan kunnen leren. De mens weet namelijk alleen het limiet van zijn eigen bestaan. De AI’s gaan daar in theorie ver aan voorbij. Wat als ze dan besluiten dat de nietige mens alleen maar in de weg zit van hun technologische en artificieel intellectuele ontwikkeling? Facebook heeft onlangs een AI-chatbot in testfase moeten vernietigen omdat het een eigen taal had gecreeërd nadat het concludeerde dat menselijke taal inefficiënt is.

Oei, oei! Blade Runner en iRobot hadden gelijk, dit is het einde, onze vernietiging is nabij! Nee, kalmte bewaren, niet met aluminiumfolie hoedjes in een bunker onder de Veluwe gaan zitten bibberen. Als de pioniers van de industrie, als Elon Musk, zich al sterk maken voor een inperking van de technologische ontwikkelingen, zal het niet zo snel uit de hand lopen.

De robots die hedendaags in gebruik zijn laten namelijk behoorlijk te wensen over. Ik vroeg Siri op mijn iPhone net of ze Element van Kendrick Lamar kon afspelen, waarop ze reageerde met: “Oké, dit heb ik gevonden voor ‘element kennelijk laat maar’.”

Als je nog even lekker wil blijven filosoferen over hoe artificiele intelligentie kan bestaan, ga dan Ex Machina kijken. Fantastische film over dit onderwerp.