Mister Cocktail over Hot Buttered Rum – we worden al erotisch van het woord alleen

Mijn slippers en shorts heb in de schuur heb opgeborgen en ingeruild voor mijn handschoenen en sjaal. Ik heb ook al een tijdje geen limoenen meer in huis voor zomerse cocktails. Het is tijd voor winterse creaties, want dat past gewoon beter bij hutspot en boerenkool. En dus wordt mij rond de feestmaanden gevraagd wat lekker is om thuis te maken.

Nu wordt mij sowieso vaak gevraagd wat een lekkere cocktail is om thuis te maken. 9 Van de 12 maanden kan ik volstaan met: daiquirí, gin & tonic of whiskey sour. Maar nu dus niet. Er worden kruiden van me verwacht, en donkere dranken. En het liefst ook nog warm. En dat terwijl ik me juist zo comfortabel voel met ijs en een shaker, op het strand.

Mijn zoektocht naar de lekkerste winterse cocktails bleek niet alleen die naar recepten te zijn. Ik werd ondergedompeld in een ware geschiedenisles. Met name in de VS had elke regio vroeger zijn eigen favoriete drank, maar lang niet overal werd het echt koud. In het zuiden dronk met bourbon, iets daarboven was het juist rye dat de klok sloeg. In het westen werd alles gedronken. Maar in het gebied in het Noord-Oosten, waar onder andere Boston ligt, werd het pas echt winter.

New England, zoals dat gebied toen heette, was dichtbevolkt en hier maakten en dronken ze vooral rum. Heel veel rum. Ze mixten het met water, citroen, suiker, melk, appelsap, sinaasappelsap, met bier, port en andere dranken, eiwit, eigeel, of gewoon met hele eieren. En ze mixten het met boter. En ze serveerder de mixen koud, maar ook vaak warm, waarschijnlijk omdat de winter daar duurde van september tot juni.

Zelfs toen de cocktails verfijnder werden, denk aan de Dry Martini en de Manhattan, bleef in New England rum populair, maar meer voor medicinale toepassingen. De Hot Buttered Rum is een van de cocktails die de tand des tijds heeft doorstaan en nog steeds wordt gedronken. Basically is dit een Hot Toddy met rum, gemengd met roomboter, dus goed bij een verkoudheidje. Maar vooral heerlijk om te drinken als Koning Winter buiten regeert.

Gelukkig zijn warme cocktails heel makkelijk te maken. Je kookt wat water en schenkt de drank in een glas of beker. Hier voeg je de kruiden, honing, citroensap en boter aan toe. Het grappige is overigens dat niemand waarom die boter oorspronkelijk aan de drank werd toegevoegd. Hoewel: in 1939 schrijft ene Charles Brown in zijn Gun Club Drink Book dat het diende om de snor te vetten. Goede reden toch?

Hot Buttered Rum

50 ml donkere rum
1 eetlepel Hot Buttered Rum boter
Kokend water

Voorbereiding:
200 gram boter
200 bruine basterdsuiker
200 witte suiker
2 theelepels gemalen kaneel
2 theelepels gemalen kruidnagel
2 theelepels gemalen nootmuskaat
½  liter zacht vanille-ijs

Voeg alle ingrediënten behalve het ijs in een grote kom en roer goed. Voeg daarna het ijs toe en roer nogmaals. Schep het over in een afsluitbare bak en zet in de diepvries. Schenk de rum in een theeglas en voeg de Hot Buttered Rum boter toe.

Hot Toddy

Kokend water
4 kruidnagels
1 citroenschil, 5 x 1 cm
2 theelepels bruine suiker
½  cl vers citroensap
5 cl bourbon, blended scotch, rum of cognac

Vul een thee glas met kokend water en laat deze 2 minuutjes staan. In de tussentijd doe je de kruidnagels in de citroenschil. Vul het theeglas nu opnieuw voor de helft met kokend water en voeg de suiker en citroenschil toe. Voeg het citroensap en de spirit toe, roer even door en klaar ben je.


Albert reist als Mister Cocktail de wereld over, op zoek naar de mooiste dranken en de lekkerste cocktails. Zijn liefde voor deze godendrank deelt hij hier en op zijn eigen site