Meneer Paul bezoekt de SIHH – deel II

Januari is altijd een bijzonder spannende maand voor horloge-aficionado’s. Dan vindt in Geneve namelijk de SIHH plaats: de Salon International de la Haute Horlogerie. Op deze beurs tonen merken als Cartier, Panerai, IWC, Audemars Piguet, Montblanc en Piaget, to name a few, hun nieuwste modellen. En dat is smullen. Meneer Paul mocht er een kijkje nemen.

Zoals jullie eerder konden lezen staat de beurs in het teken van de meest nieuwe, bijzondere, mooie, bizarre en soms (kuch, meestal) onbetaalbare modellen. We buigen ons nu even over die laatste categorie. In de Haute Horlogerie is het niet alleen maar showen wat je hebt of wat je kunt. Het is uitdagen, het is met de wetten spotten. Met zwaartekracht-wetten, met logica-wetten, met ‘hè-hoe-past-dit-allemaal’-wetten, alsmede de ‘wie-kan-dit-in-godsnaam-betalen’-wetten. Ik kwam ze allemaal tegen, komen ze!

Cartier – Rotonde de Cartier Skeleton Mysterious Double Tourbillon 

De Fransen van Cartier kunnen alles: geuren, tassen, zonnebrillen, superdeluxe juwelen en maken ook fan-tas-tische horloges. Dit model heeft een dubbele vliegende tourbillon die in 60 seconden een complete rotatie maakt. De wijzerplaat is opengewerkt, ook wel geskeletteerd, waardoor het uurwerk te zien is. Op het eerste gezicht zijn er geen nummers te vinden. Pas als je goed kijkt zie je dat de Romeinse cijfers (waar Cartier bekend om staat) in dit geval de II, III, IV en VIII, IX en X uit het staal geslepen zijn. En zweeft die tourbillon onderin nou echt? Een mysterie!

Panerai – Lo Scienziato Luminor 1950 Tourbillon GMT

Van de Italianen van Panerai weten we dat ze machtig mooie, maar enorme, horloges maken. Die maken ze overigens nog steeds, maar eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ze de laatste jaren ook wat stapjes terug durven te doen qua groottes en extravaganza. Met deze Lo Scienziato Luminor 1950 Tourbillon GMT echter worden weer alle uitbundige registers opengetrokken. De titanium kast komt uit de 3D-printer en meet een flinke 47 millimeter. Niet voor de kleine polsjes dus. De kast is vervaardigd door laagjes titanium van 0,02 millimeter op elkaar te persen. Om het allemaal wat lichter te maken is de kast rondom van binnen hol gemaakt.

Piaget – Altiplano Ultimate Automatic 910P

Horlogehuis Piaget staan bekend om hun ultradunne horloges. Hoe ze het elke keer voor elkaar krijgen weet ik niet, maar in deze Altiplano Ultimate Automatic 910P, zit dus een uurwerk een dat werkt ook nog! Het horloge is maar 4,3 millimeter dik en dat maakt dat dit model ’s werelds dunste mechanische automatische horloge is. De kast is trouwens van roségoud. Dit model wordt gedragen door ambassadeur van het merk, Ryan Reynolds. Behalve dat hij met Blake Lively is heeft hij dus ook dit horloge op het nachtkastje, de zakhooi…

Audemars Piguet – Royal Oak Offshore Tourbillon Chronograph

Vrind Jay-Z rapt er graag over, net als ongeveer vierduizend andere van die mennekes: Audemars Piguet is een bazenmerk dat niet voor niets koos voor LeBron James als uithangbord. Hij en Jay-Z kunnen het betalen, immers… Een van de meest bekende modellen is de Royal Oak Offshore en laat dit model uit 1993 nu net dit jaar zijn 25-jarige jubielum vieren. Hoera! Het Zwitserse horlogehuis lanceert daarom drie nieuwe versies van dit iconische sporthorloge waaronder deze Royal Oak Offshore Tourbillon Chronograph. Er is een variant in staal en deze in roségoud. In plaats van metaal en rubber voor de kroon en pushers is dit maal gebruikgemaakt van keramiek en dat maakt het allemaal nog wat luxer. Ball so hard…!

 

Parmigiani Fleurier – Bugatti Type 390

Al sinds 2004 zijn het Zwitserse horlogehuis Parmigiani Fleurier en het legendarische automerk Bugatti partners. Dat leverde al enkele zeer bijzondere modellen op. Als eerbetoon aan de razendsnelle Bugatti Chiron presenteert het horlogehuis nu deze high-tech Bugatti Type 390. Het ontwerp kun je niet alledaags noemen. De vorm van de kast is bijzonder en de aandrijving ligt er ‘bovenop’ in de cilinder. Een 60 seconden flying tourbillon staat garant voor uiterste precisie. Het horloge heeft een witgouden kast met een zwarte, opengewerkte wijzerplaat. Er zijn maar tien exemplaren van dit horloge gemaakt. Of je bij aanschaf korting krijgt op je Chiron is niet bekend….

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren