Meneer Paul bezoekt de SIHH – Deel I

Januari is altijd een bijzonder spannende maand voor horloge-aficionado’s. Dan vindt in Geneve namelijk de SIHH plaats: de Salon International de la Haute Horlogerie. Op deze beurs tonen merken als Cartier, Panerai, IWC, Audemars Piguet, Montblanc en Piaget, to name a few, hun nieuwste modellen. En dat is smullen. Meneer Paul mocht er een kijkje nemen.

De beurs is vooral, en eigenlijk alleen, bedoeld voor horlogeprofessionals. Dus denk aan juweliers, inkopers, belangrijke klanten maar ook pers. Heel veel horlogepers. Je komt er dus niet zomaar binnen. Nu val ik wel onder de noemer pers, maar een echte 100% horlogekenner ben ik niet. Tuurlijk, ik heb door de jaren heen veel opgestoken over horloges en goed geluisterd naar en geleerd van de echte horlogeconnaisseur-vakbroeders. Maar waar zij alles al wel een keer gezien hebben, kijk ik mijn ogen nog steeds uit. Want bij een echte Meneer hoort een goed horloge. Nu weet ik ook dat ik plusminus 90% van de tentoongestelde horloges nooit kan betalen mits ik de loterij win, maar we kunnen ons er potdomme wel aan vergapen, non? Daarom heb ik een aantal bijzondere modellen op een rijtje gezet. De een wat ‘betaalbaarder’ dan de ander, maar allemaal klokken waar wij Meneren een gelukzalig gevoel van krijgen. Kijk, bewonder, laat je inspireren of, als je in tegenstelling tot ondergetekende wél cash hebt: kies je favoriet. Komen ze!

Baume & Mercier – The Clifton Club Burt Munro Tribute Limited Edition

Baume & Mercier eert Burt Munro. Wie? Burt Munro, de tot op heden snelste motorrijder ter wereld. Hij verbouwde zijn Indian Special Scout zo veel en vaak, dat hij in 1967 liefst 297,26 km/u op de Bonneville-zoutvlakte in Utah klokte. Dit horloge is een ode aan Burt en wat voor eentje. Van deze chronograaf, waarop Burt’s geluksnummer 35 prominent te zien is op de wijzerplaat, zijn er maar 1967 gemaakt. Inderdaad: het jaartal van zijn record. Kost je ‘maar’ €3.500.

 

Hermès – Arceau Chrono Titane

Hermès, dat is toch dat merk waar jouw Mevrouw een tas van wil? Klopt. Maar ze maken ook horloges en mooie ook nog. Het model Arceau stamt al uit 1978 maar deze nieuwe variant, voluit Arceau Chrono Titane, kun je aan naar een luxe diner alsook naar je werk, want de bruine kalfsfleren Hermès-armband, zwarte wijzerplaat en rode accenten zijn zowel luxe als sportief. Kosten? Net geen €5.000.

Vacheron Constantin – FiftySix Day-Date

De naam Vacheron Constantin klinkt een beetje als een uitheemse ziekte, no offense, maar wat een geweldig horloge is deze FiftySix Day-Date. VC’s nieuwe Fiftysix-collectie is de minst formele van het chique horlogehuis en ze mikken op een jonger publiek met meer betaalbare horloges. De modellen in deze collectie zijn gebaseerd op een oud model uit, tadaaaa, 1956. Vandaar de naam. Het was niet zomaar een oud model, het was de Vacheron Constatin 6073, een van de eerste automatische polshorloges ooit gemaakt door het Geneefse merk. Ooit een VC willen hebben, dan is dit je keus. Hij is ‘maar’ €18.000, maar een goede investering.

IWC – Tribute to Pallweber Edition “150 Years”

De International Watch Company, kortweg IWC, werd in 1868 door de Amerikaan Florentine Ariosto Jones opgericht en blaast dit jaar dus 150 kaarsjes uit. Het merk dat ons al de klassieke Portugieser en enkele fantastische pilotenhorloges schonk (deze Top Gun is musthave voor elke Meneer) viert zijn verjaardag met een aantal zeer bijzondere modellen. Deze Tribute to Pallweber Edition “150 Years” is favoriet. Een enorm fraai design met een bijzonder ingetogen wijzerplaat, zonder wijzer that is. Slechts een vakje voor de uren, eronder een vakje voor de minuten daar onder een kleine secondewijzer. Prijs: zo’n €38.000. Maar: hulde IWC, hulde!

Montblanc – TimeWalker Manufacture Chronograph

Het Duitse Montblanc staat bekend om zijn fantastische pennen en luxe lederwaren. Maar zo langzamerhand maken de Oosterburen ook steeds meer furore met hun horloges. Deze maken ze pas sinds 1997 maar inmiddels hebben ze een collectie klokken waar je U tegen zegt. Trust me on this: koop een Montblanc horloge als je het geld hebt. Wordt gegarandeerd een moderne klassieker. Absolute favoriet is deze TimeWalker Manufacture Chronograph uit de sportieve TimeWalker-collectie, die zijn inspiratie haalt uit de racewereld. Het bruin van de Montblanc-leren armband en het zwart van de bezel (de ring om de wijzerplaat) matchen perfect met de roomwitte wijzerplaat en de kleinere zwarte wijzerplaatjes. Zo’n combinatie noemen ze een Panda-wijzerplaat (zwarte cirkels op wit, you get it) en het is een verdomd geil ding, pardon my French. Kosten? Net geen €5.000! Ko-pen. Schnell!

BewarenBewaren

BewarenBewaren