De bron van alle ...

Meneer Mark proeft grotemensenwhisky – Grooves van Ardbeg

Onlangs werd in een niet al te zonnig Amsterdam de nieuwe limited editie van Ardbeg, de Grooves,  gepresenteerd. Onze whiskyminnende computer- en barbecuewizard Mark Hazeleger moest daar uiteraard het zijne van weten.

Elk jaar introduceert het veelgeroemde whiskymerk Ardberg een speciale editie ter gelegenheid van Ardberg Day, 2 juni. En wat is Ardberg Day? Een briljant excuus om elk jaar een speciale editie uit te brengen!

‘This Ardbeg Day 2018 we’re rolling back the years to an Islay time gone by – for a global festival of Peat & Love. We’re talking meditation, cask hugging and the grooviest thing to come out of Ardbeg Distillery for decades. From the experimental folk at Ardbeg, comes this intensely mellow dram: Ardbeg Grooves. Produced using our grooviest casks ever, aromas of smoked spices combine with distant bonfires fading into a mellow haze of apple and smoked pear.’

Mooi gezegd en dichterlijk bovendien. Maar de praktijk is een tikje weerbarstiger. We zijn toch heus niet voor een kleintje vervaard en we hebben dapper met de sterke mannen en vrouwen van de Nederlandse whisky-elite meegenipt, maar wij vonden de Grooves niet per se erg ‘mellow’. Sterker nog: we vonden het een zware jongen en zeker geen allemansvriend.

Niet gek met een straf alcoholpercentage van 51,6%. Niet gek als je weet dat Ardbeg, als rasechte Islay, toch al rijk is aan rook en turf, we zijn ook niet boos … maar de Grooves doet daar nog een schepje bovenop,  en het is toch handig te weten waar je aan begint!

Voor wie het allemaal een tandje minder mag was er bij de introductie echter ook de Ardbeg en Ginger cocktail. Een behoorlijk verrassende combinatie van de stevige Ardbeg met – ook niet al te subtiel – ginger beer, ijsblokjes en een krulletje citroenschil: dat blijkt dan ineens een heel verfrissend, zwoel en supersimpel zomerdrankje te worden:

Vul een Highball glas met ijsblokjes en doe daar 1 deel Ardbeg (niet die dure Grooves natuurlijk, gewoon de 10 jaar oude) en vier delen goed ginger beer bij. Roer het geheel even door elkaar en maak het af met een flinke krul citroenschil (of een partje citroen als je dat makkelijker vindt). Die fles Grooves bewaar je dan voor als de blaadjes vallen en de wind luguber om het huis giert.

Foto: iStock/ frankonline