Meneer Mark maakt varkenswangetjes – omdat we niets willen verspillen.

Je kunt niet alles zelf bedenken, zeggen we regelmatig bij de Meneren, maar dat geeft niet, als je het maar weet te vinden. Zo maakte meneer Mark, onze domotica- en barbecue-god (wat wil een mens nog meer) een licht getweakte versie klaar van de gerookte varkenswang van BBQ Bastard, aan wie dus grote dank en voor jullie: eet smakelijk!

Gerookte varkenswangetjes met whisky

Het leukste van Low and Slow barbecue is dat je kunt werken met vlees dat normaal gesproken in worst of gehakt verdwijnt. Zoals met varkenswangetjes. Wat je er mee doet? Zachtjes roken en stoven tot ze heerlijk zacht zijn. Varkenswangetjes zitten niet altijd in het assortiment van je slager, dus kijk hem lief aan en vraag of hij wat voor je heeft. Wat heb je er voor nodig?

Voor vier personen:

Ruim een kilo varkenswangetjes

Een flinke hand rookchips van whiskyvaten

Je favoriete rub voor varkensvlees

Ruime ketelbarbecue met goed sluitend deksel of smoker

Voor het stoofvocht:

1 dl. Whisky

3 dl. Appelsap

2 st. steranijs (of 2 tl. Five spice poeder)

1 flinke tak Rozemarijn

3 a 4 takjes tijm

Voor de finishing touch:

2 el. Honing

1 el. Appelcider azijn

Bereiden:

Spoel de varkenswangetjes goed af met koud water en dep ze droog met keukenpapier.

Verwijder met een scherp mes de grijzige vliezen en andere ongerechtigheden.

Bestrooi de varkenswangetjes ruim met je favoriete rub en zorg dat ze helemaal bedekt zijn.

Laat de varkenswangetjes een uurtje of vier afgedekt in de koelkast staan.

Terwijl je wangetjes staan te marineren doe je de ingrediënten voor het stoofvocht alvast in een pannetje. Breng deze even aan de kook en zet daarna het vuur uit. De smaak van kruiden kan nu goed intrekken in het stoofvocht.

Maak je barbecue klaar. De varkenswangets rook je bij een relatief lage temperatuur van rond de 110 graden Celcius. De hele bereiding neemt al gauw een uurtje of drie in beslag. Tenzij je een kamado-barbecue hebt kies je dus bij voorkeur voor kokosbriketten omdat die langer, gelijkmatiger en minder heet branden dan houtskool.

Zet aan de voorkant van je kolenrooster een flinke lek/waterbak. Leg langs de achterrand van je kolenrooster een dubbele rij van 2 x 6 onaangestoken briketten. Steek vervolgens in een starter 7 á 8 briketten aan en wacht tot ze allemaal met een mooi aslaagje bedekt zijn. Leg nu de aangestoken briketten met een tang ook weer in twee rijen aan één kant tegen de onaangestoken briketten aan. De brandende briketten geven genoeg warmte om de barbecue op temperatuur te krijgen en zullen langzaam de resterende briketten één voor één aansteken, zodat je voor langere tijd de temperatuur behoorlijk stabiel kunt houden. Laat je barbecue op temperatuur komen (110C).

Zet ondertussen alvast een waterkoker met water op en pak een  flink stuk aluminiumfolie. Leg de rookchips op het aluminiumfolie en maak er losjes een langwerpig pakketje van. Prik een paar gaatje in de bovenkant van het folie en leg het pakketje deels op de brandende briketten en deels op de nog onaangestoken exemplaren.

Als je barbecue op temperatuur is vul je de waterbak met het kokende water uit de waterkoker en leg je de Varkenswangetjes op het rooster boven de waterbak en weg van het vuur. Laat de wangetjes 1 ½ uur zachtjes roken en houdt de temperatuur van de barbecue in  gaten.

Na 1 ½ uur doe je de varkenswangetjes in een vuurvaste schaal en giet je het stoofvocht erbij. Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet hem boven je lekbak, weg van de briketten. Laat de varkenswangetjes een uurtje stoven.

Na dit uur haal je de ovenschaal van de barbecue en haal je de varkenswangetjes uit het stoofvocht en leg je ze terug op het rooster: ze moeten nu nog ongeveer drie kwartier. Sluit de deksel en giet het stoofvocht door een zeef terug in je pannetje. Voeg twee eetlepels honing en een eetlepel Appelciderazijn toe en laat het stoofvocht inkoken tot het een beetje stroperig wordt. Als je glaze dik genoeg is, smeer je de varkenswangetjes er mee in en laat je dit een beetje drogen. Herhaal dit nog een paar keer, maar houdt die drie kwartier wel in de gaten: ga je te lang door dan zullen de wangetjes toch wat uit beginnen te drogen en dat wil je niet.

Wat eet je erbij? De structuur van Varkenswangetjes zit ergens tussen spareribs en pulled pork in. Je kunt ze eten op een broodje met koolsalade, maar versgebakken maisbrood en een andere frisse salade kan natuurlijk ook.

Toch liever het origineel proberen? Je vindt het hier!

coverfoto iStock