Spirituele kost

Mark slurpt de lente in de Bijlmer – Bloemenbok van Kleiburg!

Op een kale vlakte van zand en steen bloeit iets moois in de Bijlmer. Verscholen in de slagschaduw van de Zweedse gehaktballetjes-gigant vind je in een kleine spiritueel/alcoholische oase bij de Proefzaak (met fijn terras) en kloosterbrouwerij Kleiburg. Meneer Mark op ontdekkingsreis in eigen buurt!

Wáár is Mark? In de veelbejubelde ‘klusflat’ Kleiburg in de Amsterdamse Bijlmer. Daarin vind je onder meer – geloof het of niet – een klooster. Behalve een kleine christelijke kloostergemeenschap, gebedsruimte en opvangkamers voor vrouwen in moeilijkheden, herbergt dit ‘Kleiklooster‘ ook, zoals een behoorlijk klooster betaamt, een heuse klooster-brouwerij – ‘Kleiburg’ –  en een proeflokaal – de ‘Proefzaak’ -, onder meer om geld te verdienen voor de opvang van zwakkeren en de kosten van het dagelijks leven in het klooster te dekken.

En dus? Alle reden om er onze opwachting te maken en te gaan proeven van het eerste seizoensbier van Brouwerij Kleiburg: de Bloemenbok.

Wat vinden we ervan? Ongepasteuriseerd, ongefilterd en met een alcoholpercentage van 6,6% is dit een verraderlijk biertje. De troebele en wat donkere amberkleur geeft ons nog wel een hint, maar als we onze neuzen boven het glas hangen en een slok nemen is de waarschuwing al weer vergeten. De bloemenbok is namelijk een heerlijk ongecompliceerd, fris en bloemig bier, dat  uitnodigt om door te drinken. Lindebloesem, rozenknoppen, oranje- en jasmijnbloesem. Het is gewoon het voorjaar in ons glas, en meer kunnen we niet wensen.

Kunnen we het ergens krijgen? De Bloemenbok is verkrijgbaar in een select aantal verkooppunten rond Amsterdam en via www.brouwerijkleiburg.nl . Maar de oplage is beperkt, dus wees er snel bij. Voor Meneren is het voorjaar voorbij als de Bloemenbok op is. Dan stappen we zonder morren over naar het Siciliaans Wit van Kleiburg. Die is namelijk niet gelimiteerd en dus goed voor een hele lange zomer.

Lentebok Bijlmerstyle zelf proeven? Op 26 mei organiseert Brouwerij Kleiburg het Lentebok Festival. Van twee uur ’s middags tot middernacht Bier, (echte) Bokken, (hooi)Balen, Band, Buitenbar en BBQ. En hadden we al gezegd dat er Bier is? Hullenbergweg 6 in Amsterdam.