Smokin’! ‘Andere’ Marcel Maassen bespreekt Simple Smart BBQ van Julius Jaspers!

‘Ik had het echt gezegd, “nooit meer een BBQ-boek”, want wat moet je na het schrijven van een bijbel?’ Dat is een terechte vraag die Julius Jaspers zichzelf stelt in zijn nieuwe BBQ-boek Simple Smart BBQ. En het devalueert ook die bijbel natuurlijk, het feit dat er blijkbaar toch nog het een en ander in ontbrak. Dat Jaspers toch gezwicht is voor ‘de vraag van zijn trouwe uitgever’ kwam voort uit dit besef: ‘Er is echter nog zoveel dat ik niet heb verteld.’

Als dat zo is, denk ik dat er ook nog een vierde BBQ-boek van Jaspers staat aan te komen. Het valt immers nogal mee wat hij ons in dit boek over de nobele kunst van het bbq-en heeft mede te delen. Amper 10 van de 287 pagina’s trekt hij uit voor de techniek en de bereidingswijzen. Het hele procedé van het warm roken doet hij af met deze alinea: ‘Warm roken gebeurt tussen 70 0C tot 120 0C en is bedoeld om smaak en garing te geven. Pekelen of zouten is hierbij niet altijd essentieel.’ Is er ook maar één beginneling met koudwatervrees die na deze uitleg de handen uit de mouwen steekt en zegt: ‘Duidelijk, aan de slag!’?

Tot zover de kritiek. Voor de rest: lof voor de vele ideeën en recepten in dit boek. Alles wat ertoe bijdraagt dat we eindelijk eens van die zwartgeblakerde saté en totaal aan gort gebakken hamburgers worden verlost, verdient applaus. Weg met de drumstickdraaiers en de worstverwoesters, lang leve de verfijnde buitenkeuken. Julius suggereert bieten in de as te roosteren. Nou, dat heb ik toevallig net zelf nog gedaan: fantastisch. Zeebaars in een zoutkorst, een geweldige klassieker. Bavette met koffie en soja, welja!

Voor iedereen die onderhand wel klaar is met altijd en eeuwig dezelfde stukken vlees, het stokbrood en de kruidenboter en de kant en klare sauzen, die salade tegen heug en meug, et cetera: ga gewoon met deze gerechten en recepten aan de slag en ontdek een andere wereld in je achtertuin.

Nog even terugkomend op het idee dat Jaspers met dit nieuwe bbq-boek zijn eigen BBQ-bijbel zou devalueren… Dat valt anderzijds ook wel mee. Ik zou het toch ook wel reuzetof vinden als God zelf zich nog eens zou melden met een update op zijn eigen Heilige Schrift of een geheel herziene uitgave daarvan. Graag daarin dan ook veel recepten, bijvoorbeeld voor een lang, met liefde en geluk overgoten leven.

Nu te koop in de betere boekwinkel.