Laat bij een concert je telefoon maar lekker in je broekzak

Jack White, voormalig frontman van rockduo the White Stripes verbiedt telefoons op zijn aankomende tour. Ook bij zijn optreden in AFAS live deze zomer is het niet toegestaan om enige opnameapparaat mee te nemen. Vinden wij een uitstekend idee.

“We denken dat jullie het fijn gaan vinden om even afstand te nemen van jullie gadgets en de muziek en gedeelde liefde met eigen ogen te ervaren,” zegt Jack White zelf over de situatie.

Hij heeft een punt. Ook wij zijn zijn schuldig aan het filmen van een concert, en dus allesbehalve heilig. Maar ga nu eens na, hoe vaak kijk je de filmpjes die je bij Kanye West hebt opgenomen nog terug? Nooit! En als je dat al wel doet kom je er achter dat je speaker de orkaan aan bass niet aankan, laat staan dat het de magische herinnering van het originele concert overbrengt.

Een foto, als aandenken dan? Gegeven, je kunt verdienstelijk foto’s maken met je smartphone, maar vergeet niet dat hélemaal vooraan een leger aan fotografen hun geld staan te verdienen met het maken van prachtige kiekjes. Jouw foto is helemaal niet nodig. Wel een gedachte: wat als ik een foto wil maken van mijn maten en mijzelf, beschonken koppen, met de Foo Fighters op de achtergrond. Mag dat dan ook niet meer?

Het zal ons verbazen als Jack White daadwerkelijk een leger van beveiligers bij de deur zet om iedereen van zijn telefoon te ontdoen. Waar laten ze die apparaten? Kom je er gewoon niet in zonder? Moet dan iedereen maar weer, heel onhandig, zijn kaartje gaan uitprinten?

Nee, hij zegt dit vast niet om zijn concerten in een analoge bubbel te veranderen, maar het bericht is duidelijk. Als je naar een concert gaat, ga dan niet om met een fancy Instagram-post te laten zien dat je er geweest bent. Geniet van je helden op het podium en wees vooral niet bang om flink uit je plaat te gaan. Je hebt er voor betaald, immers. Laat die telefoon maar in je broekzak, en kijk je muzikant in de ogen. Je favoriete nummer komt zometeen.