Pendergast, gast!

Kort Culinair: Mark gaat ook eens uit eten, BBQ natuurlijk

Waar is het? Vooruit, maar weer eens in Amsterdam, aan de Groen van Prinstererlaan 14. Vlak bij de Westergasfabriek. Tramlijn 10 schaaft zo’n beetje langs de entree op de hoek.

Wat is het? Authentic Smokehouse BBQ. Low and slow en alles handgemaakt. In een piepklein keukentje waar serieuze smokers uren staan te doen waar ze goed in zijn: goed vlees goddelijk maken. En dat alles wordt dan geserveerd in een no nonsense restaurant van het formaat forse woonkamer, door de vriendelijke en attente bediening.

Penderwie? Pendergast. In 2015 geopend door Brandon Woodruff uit Kansas City, die na 12 jaar als Starbucks manager besloot te gaan reizen, in Amsterdam bleef hangen en daar een echt Smokehouse miste. En dat toen maar zelf begon. Wat helpt is dat Brandon de Kansas City BBQ-traditie met de paplepel heeft binnengekregen. Zijn vader is jurylid bij de Kansas City Barbecue Society.

Wat heeft Mark gegeten? Teveel. Elke keer weer. En omdat we al eerder geweest waren: niet eens een voorgerecht. Nu waren we met zijn vieren en als je een beetje tactisch bestelt kun je allemaal een groot deel van de kaart proeven. De porties lijken bescheiden, maar vergis je niet, het is onmogelijk om iets te laten staan.  Langzaam gegaarde wangen van het Duroc-varken. Botermalse Black Angus brisket. Fluweelzachte Duroc loin back ribs en Berkshire pulled pork neck.

Deze geweldige vleesgerechten worden vergezeld door cornbread uit mini muffin-vormpjes, meaty barbecued beans (een soort chili con carne), garlic mashed potato, mac & cheese en, als excuussla: baby red chard salad. Als nagerecht onder meer chocolat bourbon pecan pie met bourbon whipped cream, lemon meringue pie,

En? Smaakte het? Ja. Als je van perfect langzaam gerookt vlees houdt, is dit één van de beste gelegenheden in Nederland. De gerechten zijn allemaal puur en zonder opsmuk. Smaak en structuur gaan voor alles.

Verder nog iets? De kleine bar is welvoorzien van een leuke selectie  Amerikaanse whiskeys van kleine stokerijen. Ook de overige dranken zijn van kleinere producenten, wat de bijzondere ervaring alleen maar leuker maakt. Een grote bron van vermaak bij het bestellen is de “Spread”, in principe een combinatie van drie hoofd en bijgerechten. De bediening is uiterst bedreven in het combineren zodat je zoveel mogelijk van de kaart kunt proeven zonder teveel te bestellen. De voertaal bij Pendergast is Engels.

Meer info vind je op www.pendergast.nl