Kort Culinair: Jan proeft warme sfeer & goede smaak bij Ace in Amsterdam

Waar is het? Utrechtsestraat 33 in Amsterdam, je weet wel, om de hoek bij het Rembrandtplein.

ACE Amsterdam

Wat is het? Ace is ‘een puur Amsterdams no nonsense restaurant, dat zowel een ode is aan (h)eerlijke kost, als aan mijn geliefde stad en alle kleurrijke en exotische vogels die er neerstrijken.’ Zegt Rik Thesing.

Wie? Chefkok Rik Thesing. Leerde het vak van Menno Post bij sterrenrestaurants Ron Blaauw en De Bokkendoorns, en zette als chef The Bishop in Leiden op de kaart. Nou, dan weet je het wel. Is vanaf november 2017 terug – op het pand nauwkeurig – op de plaats waar hij ooit begon als leerling-kok bij ’t Fornuis.

Wat heeft Jan gegeten? Een grove paté van varkensschouder met Amsterdams tafelzuur en piccalilly-bouillon. Buikspek met zoutzure biet, coquilles en een scheut bisque met sereh. Krokant gebakken zwezerik met portobello, crosne (knolgroente) en Madeira-jus. Gebraden eendenborst in eigen jus met geroosterde pompoen en roodlof (inclusief wortel). Als dessert gepocheerde Karmozijn-peer, pure chocolade en glühwein-gel. Samengevat: vijf van de zes gangen die het menu maximaal telt, al dan niet met evenwichtig en deskundig alcohol-arrangement. Nota bene: ook á la carte is nog van alles te proberen.

En? Smaakte het? Nou en of! Rijke smaken – te beginnen met de amuse van hazenpeper, niet echt een lichtgewicht – en subtiele combinaties. Geen tierelantijnen of moderne kunst op het bord, maar zorgeloos opgemaakte gerechten die de ingrediënten voor zich laten spreken. Geheel in stijl met de bruine-kroeg-met-originele-elementen-inrichting en bijna terminaal gedimde verlichting, die het geheel van een intieme vibe voorziet. Favoriet: de zwezerik en de méér dan goedlachse restaurantmanager Mickey Corbijn – een signature dish van Ace. Goeie tweede: de buikspek.

Verder nog iets? Nou, nee, eigenlijk niet. Of ja, toch! Op vrijdag en zaterdag is de keuken tot middernacht open en word je pas om 02:00 de zaak uitgeveegd! Zondag is Ace dicht en aan lunchen doet men niet. Wij zeggen, een prima stop voor twee personen die culinair handjes willen vasthouden of een clubje mannen dat onbekommerd wil brassen in een sfeer van prettige afzondering.

Meer info vind je bij www.restaurantace.amsterdam