Dunne lende in portsaus

Kort Culinair: Jan als veganistisch carnivoor bij Spingaren in Amsterdam

Waar is het? Restaurant Spingaren vind je aan de Herengracht 88 in Amsterdam. Hartje centrum.

Wat is het? Een joekel van een smaak- en sfeervol ingerichte tent, die wel 250 man kan huizen, maar er toch – vanwege de lay-out – best intiem uitziet. Het draait bij Spingaren allemaal om de charcuterie – hier méér dan alleen worst & fijne vleeswaren -, maar je hebt ook hoofdgerechten in vlees, vis en groente.

Spingaren Amsterdam

Waarom?  Wat waarom? Waarom ik hier ben? Omdat ik ben uitgenodigd, natuurlijk, samen met de rest van de crème de la crème van het Nederlandse online influencer-wezen! Eigenaar Jan Burgmans van  Spingaren wilde ons namelijk graag laten zien dat ze zowel voor de verstokte carnivoor als de rabiate veganist iets lekkers in huis hebben. En dat het goed toeven is aan een lange tafel vol creatieve zielen.

Wat heb je dan gegeten? Van mijn ‘eigen’ vleesplankje: warme pastrami, boerenpaté, Iberico droge worst, Iberico Pancetta (bacon) en Filet d’Anvers, ofwel gedroogd rundvlees. Meegesnoept bij gelegenheidsveganist & buurvrouw Elke van de Wanderlust: Avocado met munt, limoen en pompoenpitten; gegrilde of gerookte – daar wil ik afwezen – rode biet en verrassende vegetarische chorizo. Eigen hoofdgerecht: sappige steak van dunne lende met rode port-saus, maar ik hoorde eigenlijk qua vlees nóg enthousiastere berichten van onbekende-buuv’-te linkerzijde, die zich met muizenhapjes door een knoert van een hamburger zat heen te knabbelen. Meegeproefd met Wanderlust: ‘Sticky bloemkool’ met zwarte quinoa, spinazie en bloemkoolcrème. In de verte lonkte een hele vis-van-de-graat, maar daar wist ik net niet de hand op te leggen. Tenslotte was er ook dessert: onder meer gegrilde ananas met kokosroom en hopjes-crème brûlée met expresso-sorbet. Met een unit gemberthee toe.

En? Smaakte het? Zeker wel. Vooral, eigenlijk, de vegetarische gerechtjes, maar dat kan natuurlijk komen omdat het ‘nieuwe’ smaken zijn. Ze zorgen wel dat de menukaart helemaal ‘van nu’ is, al bestaat hij verder vooral uit keiharde klassiekers, en dus ook voor volop ‘veilige’ keus voor de minder avontuurlijke gast aan tafel. Weetje: Spingaren heeft ook lactose-, gluten- en notenvrije menu’s voor de multi-allergische medemens. En veilige gerechten voor zwangere vrouwen. Ik moest ook – maar dit staat niet altijd op het menu – smakelijk lachen om de moderne-vrouwen-praat van collega Bridget van de Cotton & Cream. Er is nog hoop voor het voortbestaan van de soort.

Verder nog iets? Ja. Ik moest er even over nadenken, maar ik heb besloten dat ik Spingaren het meest geschikt vind voor eten-met-een-clubje. Wat mensen van werk, mannetje of tien voor je verjaardag, of zelfs wat groter: een man of 50 als je echt iets hebt te vieren. Dan komt de combinatie van gezellige graaiplankjes vooraf, en een hoofdgerecht-voor-jezelf wat mij betreft het best tot z’n recht. Eén minuscuul verbeterpuntje: zelfs in een informele sfeer met wijn en water op tafel, was het best attent geweest als iemand me had gevraagd of ik, als non-alcoholist, misschien iets anders te drinken had gebliefd. Maar dat had ik natuurlijk ook best zelf kunnen vragen. Nuffige trut dat ik ben.

Meer info vind je bij www.spingaren.nl.