Don't try this at home

Als we dan tóch moeten stofzuigen – Jan test de nieuwe Dyson Cyclone V10

Ooit had ik het voorrecht namens Playboy James Dyson te interviewen, de man die in 1978 uit pure woede en frustratie de zakloze stofzuiger ontwikkelde aan de hand van het principe der centrifugaalkrachten. Een echte ouderwetse uitvinder die 5 jaar en ruim 5.000 prototypes lang ploeterde en perfectioneerde vóór hij tevreden was met zijn eerste model. Een man met een woeste passie voor techniek en functie, die nu leiding geeft een een staf van 1000 ingenieurs, wetenschappers en ontwerpers in een zwaar beveiligd complex in het Britse Malmesbury, want den vijand slaapt nooit.

Die Dyson, dus, heeft zijn imperium uitgebreid tot 65 landen, zijn portfolio met – naast stofzuigers – föhns, luchtreinigers, handdrogers en lampen. En is dus, zoals wij plegen te zeggen, lekker bezig.

Het is vandaar extra leuk om vele jaren na dato op een feestelijke lancering op Pampus met de complete wereldpers, weer eens een heuse Dyson in handen te hebben, en wel de Cyclone V10, de nieuwste zak-, maar ook snoerloze stofzuiger van het veelzijdige technologiebedrijf. Een kleurige en uit de kluiten gewassen kruimeldief die nog het meest weg heeft van een buitenaards handwapen uit de kluizen van Men in Black, totdat je er de full-size (oranje) stofzuigerstang en zuigmond op monteert en het geheel meer lijkt op – euh – de liefdesbaby van een buitenaards handwapen en een stofzuiger.

Ingetogen en beeldig is anders, maar dat mag ook bij een Dyson, want die gaan over functie en niet over uiterlijk: de schoonheid zit ‘m in de techniek en het gebruiksgemak, niet per se in goede smaak. Zo is het warm fluitend hart van de V10 zijn fonkelnieuwe digitale motor, met 2.000 omwentelingen per seconde (!) Dyson’s snelste zuigmonster tot nu toe. 14 cyclonen zijn rond de centrale as van de machine gewikkeld, waarbinnen de  luchtstroom 190 km/u haalt. Op die manier wordt meer dan 79.000 maal de zwaartekracht gegenereerd, een middelpuntvliedende kracht die zelfs microscopisch stof efficiënt uit de lucht slingert, alvorens deze (de lucht) de machine weer verlaat.

De cyclonen en het stofreservoir zijn ten opzichte van het vorige model 90 graden gedraaid, zodat ze nu een rechte lijn vormen met de motor – de meest efficiënte luchtstroom -, waardoor de zuigkracht met 20% is toegenomen. Hiermee heeft de Cyclone V10 direct de grootste zuigkracht van alle snoerloze stofzuigers op de markt, en kan hij de concurrentie met besnoerde modellen prima aan. Daarover gesproken: de mensen van Dyson bezweren ons dat de V10 tot 60 minuten constante zuigkracht uit de accu weet te persen en je dus een middelgroot huis zou moeten kunnen opzuigen zonder bijladen.

Wij hebben deze prachtige score nog niet weten te halen, maar vinden het niet erg om de klus in twee dagen te klaren. De voordelen van een handzame en krachtige draadloze stofzuiger wegen namelijk gemakkelijk op tegen de nadelen van een conventioneel apparaat, met draad en navenant gewicht.

Ook wel cool is verder nog de direct aangedreven vloerzuigmond mét eigen aandrijving in de borstel (je krijgt er twee, voor harde en zachte oppervlakken) en het uitgebreide assortiment kleine borsteltjes en hoekjes- en gaatjes opzetstukken. En het feit dat deze Dyson zo is ontworpen dat je overal moeiteloos bijkomt, ook onder banken en kastjes. Maar dan echt. Met het ‘richt en schiet’-reinigingsmechanisme is het stofreservoir (40% gegroeid) makkelijk en efficiënt leeg te maken.

Tenslotte nog dit: uit andere stofzuigers kunnen stof, allergenen en bacteriën ontsnappen, in de lucht komen en jouw tere longen slopen. Daarom sluiten bij deze Dyson de filters vóór en achter de motor hermetisch op elkaar aan en fungeren ze samen als een afgesloten systeem. De gehele machine vangt 99,97% van allergenen zo klein als 0,3 micron af en laat alleen schonere lucht vrij. Tot zover de les essentiële stofzuigkunde voor heden!

Dat gezegd hebbende, en daarover gesproken, willen we je toch nog even wijzen op een ander Dyson-product dat wij, als we niet midden in de vrije natuur zouden wonen, onmiddellijk zouden aanschaffen: De nieuwe Dyson Pure Cool Link/ Dyson Hot+Cool Link. Twee luchtreinigers die dankzij hun nieuwe filter ook gassen en geuren zoals formaldehyde, benzeen en nitrogeen dioxide verwijderen. Tevens haalt het filter 99,95% van de allergenen en verontreinigende deeltjes binnenshuis uit de lucht,  zo klein als 0,1 micrometer. Knap of wat? En reken maar van gezond!

De Dyson luchtreinigers zijn zo ontworpen dat het alle drie de elementen van het reinigen van lucht beheert: efficiënte luchtfiltratie, het mixen van schone lucht in de hele kamers en het gebruik van intelligente sensoren. Je hebt ze groot en klein, warm en koud. Meer info op Dyson.nl.

By the way: De Dyson Cyclone V10 stofzuiger is ook verkrijgbaar op www.dyson.nl en bij bekende retailers vanaf 539 euro.