De hilarische wonderen van lachtherapie

Lachen is gezond, hoor je wel eens. Is het potverdorie nog echt zo ook. Daarom wordt er in de meer antroposofische hoeken van onze wereld aan lachtherapie en lachyoga gedaan. Het helpt mensen hun serieuze problemen te verwerken, en maakt het lichaam op wonderlijke manieren sterker. En het is, hoe kan het ook anders, heel erg grappig.

Problemen die normaal helemaal niet om te lachen zijn, als een diagnose van een terminale ziekte, wordt in groepsvorm luid en ongeremd schuddebuikend om gegierd. De deelnemers vinden het niet daadwerkelijk grappig dat Vicky borstkanker heeft, maar forceren de lach. Op een manier werkt dat, zeker in een groep, aanstekelijk en ligt binnen de kortste keren de hele zaal in een deuk.

De hersens weten namelijk niet dat je nep aan het lachen bent. Bij het lachen komen stoffen vrij die je gelukkig maken en energie geven. Wanneer je deze stoffen gaat associƫren met de eerder genoemde problemen, kan dat helpen om de situatie te relativeren. Ook helpen die stofjes om pijn te onderdrukken, en zorgt regelmatig lachen voor een sterk immuunsysteem.

Terwijl ik onderstaand filmpje bekeek kon ik niet helpen om lachend achter mijn computer te zitten. Of ik vind het heel grappig dat deze mensen elkaar lijken uit te lachen om nare levensbedreigende ziektes, of ik ben gegrepen door de aanstekelijkheid en ben zelf een beetje onderdeel van de groep. Gegarandeerd dat jij ook zit te grinneken, zometeen. En laat het vooral gebeuren, want het is dus heel goed voor je.