Het pak is dood! Nee, wacht, toch niet!

Laatst las ik een verontrustend artikel op een website: het klassieke pak en de populariteit ervan verdwijnt langzamerhand. Beste Meneren: is dit zorgelijk of niet?

Het artikel gaf een voorbeeld: hoe vaak zie je anno nu nog een baas/bazin op kantoor die nog echt een pak draagt. Meestal amper tot niet. Vaak is het een goed zittende jeans of chino wellicht wel met een net hemd erop en soms zelfs een sweater eroverheen. Stropdas? Welnee. Er werd ook zeker een link gelegd naar de Xennials en Millennials. Die zien het niet dragen van een pak veelal als een statement.

Nu ligt het er natuurlijk absoluut aan waar je werkt of in welk vakgebied. Want als je bij een bank je geld verdient zal je waarschijnlijk alleen maar pakken om je heen zien. Werk je bij een mediabureau of uitgeverij dan zullen de sneakers of spijkerhemden je bijkans om de oren vliegen. Maar is het verontrustend dat de ‘strak in pak’-outfit langzaam maar zeker achterhaald raakt? Ergens wel, ergens niet.

Als ik naar mijzelf kijk is het heel simpel: ik ben dol op het dragen van een goed en mooi pak, maar doe ik dit vaak? Nope. Is dat omdat ik het niet wil of is het een statement? Absoluut niet, het is omdat het niet nodig is. Als ik een zakelijke afspraak heb volstaat een nette broek – dat kan ook een chino zijn – plus nette sweater of spijkerhemd 9 van de 10 keer. En dat is dus een positieve kant van deze pakken-ontwikkeling. Maar dat gezegd hebbende: als ik dan weleens een belangrijke afspraak heb, dan doe ik ook het goed. Pak, stropdas, pochet. Alles. Nodig? Misschien niet. Waarom doe ik het dan? Simpel: ijdelheid. Want een beetje je best doen is nodig, beste Meneren. Wees ijdel! Dat mag best. Het is een machtig suf cliché, maar een perfect afgestyled en goed zittend pak is voor een man wat mooie lingerie is voor een vrouw.

Belangrijk is dat jij je momenten kiest om te pieken. Draag je vaak een pak – omdat het moet voor je werk of omdat je het leuk vindt – dan wordt het extra lastig om op te vallen. Probeer dan dus wat vaker te wisselen met een jasje of nette broek of bepaalde accessoires. Laat het jasje thuis en doe een nette trui aan op een nette pantalon. Vergeet die stropdas dan ook maar even. Heb je iets te vieren, neem jij je Mevrouw mee uit eten of wil je indruk maken op toekomstige schoonouders: draag dan een pak en doe dat goed. Stropdas, pochet, dasspeld. The whole shebang. Zal ik jullie een volgende keer wel tips geven over welke accessoires dan de juiste zijn.

Want Meneren: het pak moet in ere gehouden worden. Het pak moet blijven, lang leve het pak!