Het bestond echt: een prehistorische pinguïn zo groot als een mens

Momenteel leven er zeventien verschillende soorten pinguïns op aarde, en ze zijn stuk voor stuk hardveroverend lief. Fossieljagers ontdekten onlangs botten van een pinguïn die 60 miljoen jaar geleden rondzwom, en zo groot was als een volwassen mens.

Minder schattig dan de kleine dikke zwemmers in tuxedo die tegenwoordig op de ijskappen rond waggelen. De prehistorische pinguïn werd gemiddeld 1.77 meter groot en woog een indrukwekkende 100 kilo. Je moet immers een boel vet hebben, wil je overleven bij temperaturen van -40 graden Celsius. Hoe kan het dat de we tegenwoordig enkel fun-sized pinguïns hebben, en niet meer de intimiderende grote broer?

Het is niet dat de pinguïn over tijd van groot naar klein is geëvolueerd, de kleintjes waren er 60 miljoen jaar geleden ook al. Biologen theoriseren dat het in lijn ligt met het uitsterven van veel dinosaurussoorten. De aarde ging door een periode van een gebrek aan flora en water, waardoor er te weinig eten was om de gigantische hongers van deze beesten te stillen. Kleinere diersoorten hebben die barre tijden gemakkelijker weten te overleven.

Een treurige gedachte dat er zoveel interessante diersoorten zijn uitgestorven, waar we nu alleen maar over kunnen fantaseren. Aan de andere kant zie ik liever zo’n kleine grijze pluizenbol tegen moeders witte buik nestelen, dan dat ik een veerloze vogel van 100 kilo in de ogen kijk.