Van gelukkig zijn word je dik

Voordat je met je vrouw in bed duikt om even heel gelukkig te zijn tussen de lakens, valt je in de badkamerspiegel op dat je buik uitsteekt. Nu je er bij stilstaat, twee van je vrienden zijn de afgelopen tijd ook aangekomen. Ook zij hebben een relatie. Een gelukkige relatie.

En precies dat geluk is de oorzaak van je pens. Althans, dat zegt een onlangs gehouden onderzoek van de American Psychological Association. Die onderzocht 169 pasgetrouwde stelletjes in de eerste jaren van hun huwelijk op veranderingen in lengte, gewicht en de mate van geluk.

Ze gingen van tevoren uit van de volgende twee mogelijkheden: in een goede relatie kom je niet aan omdat je door de afwezigheid van stress, eten niet als pleister op de emotionele wonden hoeft te gebruiken. Of: in een goede relatie kom je juist aan. Je hebt een liefde aan je zijde en hoeft geen indruk meer te maken op andere potentiële partners.

Het verrast ons helemaal niet, maar uit het onderzoek is gebleken dat de laatste stelling waarheid is voor het meerendeel van de stellen. Je werkt immers hard om de knapste haan in het hok te zijn, totdat je de perfecte kip hebt. Dan hoef je je best niet meer te doen. Daarbij: als je gelukkig bent plof je gerust vijf dagen achter elkaar samen op de bank om Stranger Things en The Punisher te kijken. Daar komen dan ook wel eens wat chips, wijn, nootjes, kipnuggets, bier, kaas, enzovoort bij kijken. You do the math.

Onderzoek of niet: maak je niet teveel zorgen om dat ontluikende afdakje, het is bewijs dat je in een gezonde relatie zit.