Een jas om mee te bellen: handig of belachelijk?

Steeds meer producten in ons dagelijks leven worden gedigitaliseerd. Cool leuk, hip, trendy, maar we zitten duidelijk in een overgangsfase tussen het functionele en het onzinnige. Levi’s heeft in samenwerking met Google een spijkerjas gemaakt waar je muziek, navigatie, en bellen mee kan regelen. Handig of belachelijk?

Iemand die graag gebruikt maakt van alle technologische producten die tot hem beschikbaar zijn, heeft al een heleboel smart-producten. Van je wireless oordopjes, tot je smartwatch, van een Ambilight-wekker die gelinkt is aan je telefoon, tot je tandenborstel die vertelt hoe lang je nog moet poetsen. Maar ga je een jas aan dat rijtje toevoegen?

De Levi’s Commuter x Jacquard is gemaakt in samenwerking met Google. In de linkermouw zijn allerlei receptoren in de stof gewoven. Die reageren op een paar verschillende aanrakingen. Je kunt naar boven vegen, naar onder, erop tikken, nou ja, je snapt het wel. Het is gemaakt met fietsers in gedachten, voor wie het veilig is om hun muziek of navigatie te regelen met een simpele beweging dan hun telefoon erbij te pakken.

Prachtig filmpje. Eén ding: dit en meer kan ik ook met mijn draadloze oordopjes. Ik heb persoonlijk de diverse Apple Airpods (ja, te duur maar wel heel fijn), maar er zijn honderd andere oordopjes en koptelefoons die dit kunnen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over smartwatches. Waarom zouden we dan aandacht moeten besteden aan een denim jack wat een paar leuke techonologische kunstjes kan en $350 dollar kost?

Omdat het laat zien waar we naartoe gaan. Dit is een voorbeeld van een onzinnig product, maar dat weet de maker geloof ik ook wel. Het is een soort prototype, om te testen wat kan, wat werkt, waar we uiteindelijk naartoe kunnen gaan. Als we technologie in kleren kunnen verwerken, dragen we over tien jaar misschien truien die je lichaamstemperatuur altijd aangenaam houden. Voor je het weet zet je een muts op die door je gedachten en gezichtsuitdrukkingen te analyseren je precies de muziek geeft die je nodig hebt. De Jacquard is de eerste weliswaar ridicule stap in die richting, maar het is een stap.

Natuurlijk, er is de seipelende angst dat wanneer alles verbonden is met elkaar de Artificial Intelligence-robots uiteindelijk de mensheid uitroeien doormiddel van onze afhankelijkheid en de toepasbaarheid van al deze technologie, maar ach. Dat zien we dan wel weer.