Van het zuiverste water

Een frisse zomerbries per pakketpost – Mark probeert de nieuwe Glenlivet

De pakketbezorger kijkt wat moeilijk met de zware doos in zijn handen als de hond aanslaat. Het liefst zou hij wegrennen, maar hij wil ook graag worden verlost van zijn zware last. Zijn beroepseer wint, en na het zetten van een krabbel neem ik de doos in ontvangst. Er was mij al ingefluisterd dat er een leuk whiskypakket zat aan te komen.

Gauw uitpakken dus. De doos bevat een heuse paarse whisky cask, met gouden opdruk: The Glenlivet. Waar wij normaal gerust pap van lusten –  een lekker lichte Speyside Single Malt met goed karakter! De cask is voorzien van een deur en daarachter bevinden zich, gevleid op een fluwelen bedje met koperen plaquette op naam van De Meneren, twee kloeke Whiskyglazen en een fles The Glenlivet Captain’s Reserve. Aha! Een nieuwe loot! Nog beter

Een frisse zomerbries

Met deze fles in je collectie, kun je je vrienden natuurlijk van alles wijsmaken over jezelf en waarom je een fles Captain’s Reserve hebt. Doe gerust, maar de harde waarheid is dat met de Captain toch echt niemand anders dan Captain Bill Grant Smith wordt bedoeld. Deze achterkleinzoon van de oprichter van The Glenlivet sleepte de destilleerderij door de Great Depression, met name door te blijven innoveren.

Dat verdient een monument en dat is de Captain’s Reserve dan ook. Hij belichaamt alles waar The Glenlivet en een groot deel van de Speyside whiskies voor staan. Hij is vriendelijk en fruitig met hints van specerijen en chocolade, maar heeft door de lagering op sherryvaten en de finish op cognacvaten toch een mooi rondborstige diepgang. Precies genoeg om interessant te blijven waarbij het alcoholpercentage van 40% de drempel naar nog een glaasje zeker niet hoger maakt.

Bij de Captain’s Reserve krijg je nooit visioenen van golven die woest breken op de rotsen en dichte mist over een naargeestig veenlandschap. De Captain neemt je op een mooie junidag mee naar de vallei van de river Spey om daar in het late middagzonnetje simpelweg te genieten.

Je kunt kennismaken met de Captain bij de betere slijterij. Voor rond de € 40,- heb je dan een hele fijne aanwinst voor je collectie.