Dubai doet weer moeilijk: een toren van een kilometer hoog

In de Westerse wereld is het gebruikelijk voor de rijken om de tijd die ze niet meer werken te vullen met het ontwikkelen van een vergevorderde alcoholverslaving die niemand ze kwalijk neemt, want je mag nu eenmaal doen wat je wilt als je het plebs der aarde dermate bent ontstegen. In Dubai drinkt men niet, dus wordt er geld uitgegeven aan vergulde auto’s, racepaarden, en torens die wereldrecords breken.

Momenteel is het Burj Khalifa de grootste toren van de wereld. Het monumentale gebouw staat nu zo’n 8 jaar afgebouwd op het zand onzer aardkorst. De eigenaar heeft niet lang van het record mogen genieten, aangezien er as we speak een nóg grotere toren wordt gebouwd. De Dubai Creek Tower ziet er uit als een kolosaal zwaard geslagen uit steen waar Noorse goden hun tempels mee bouwen, ontastbaar schitterend in de woestijnzon.

Allereerst werd begrepen dat de toren een indrukwekkende 928 meter hoogte zou bereiken, maar een latere leak onthulde dat het wel eens 1.345 meter zou kunnen zijn. Het is ons om het even, want we hebben zonder het zien van een dergelijk wereldwonder met onze eigen nederige ogen geen voorstelling van een kilometer verticaal van de menselijke hand. Indrukwekkend zal het ongetwijfeld zijn.

Niet alleen wordt Dubai Creek Tower volgens de ontwikkelaars een knooppunt en showroom voor technologische ontwikkelingen en uitzonderlijk comfort, ook kun je het gewoon je huis maken. Voor een paar centen. Volgens de planning zal de bouw van de toren voltooien in 2020, dus als je voor die tijd een trip naar Dubai hebt gepland, geniet dan van het nederige en binnenkort overbodige Burj Khalifa. 828 meter hoog. Pff.