Zó hoor je whisky te drinken

Wij zijn hier niet om je de les te lezen, maar om je te helpen, onthoud dat. Daarom hier een tip van een wetenschapper die onderzoek deed naar de smaak van whisky: doe er een beetje water bij.

Er wordt nog wel eens neergekeken op zij die hun whisky aanlengen met ijsblokjes, omdat het de pure smaak van de whisky zou bezoedelen. Het móet juist sterk en zuiver zijn. Maar dat is dus helemaal niet zo. We weten ook niets meer zeker, tegenwoordig.

Volgens het onderzoek wat Björn Karlsson uitvoerde bindt de molecuul die voor het gros van de whiskysmaak verantwoordelijk is zich namelijk met water. Het is nogal een ingewikkeld proces, maar het komt er op neer dat het water de smaak door het hele glas mengt, in plaats van het bovenop te laten drijven. De meeste whisky’s hebben een alcoholpercentage van rond de 40%. Zijn conclusie is dat de smaak optimaal is wanneer het vloeibare goud is verdund tot een goedje met 20% alcohol. Zó moet je het drinken.

Ja, wij zijn ook sceptisch. Maar het is de wetenschap. Daar kunnen we niets tegenin brengen. Maar we kunnen bepaalde onderzoeken die ons niet aanstaan gewoon negeren. Doet Trump ook met global warming. Wij drinken onze whisky dus gewoon puur, omdat we die tinteling willen voelen. Maar smijt er dus zonder te schamen gerust wat ijs in, de volgende keer. Science has got your back.

Dorst gekregen? Check hier de whiskytips van Marcel, onze eigen fijnproever.