Dit stuk gaat over bloemen – en toch is het reuze interessant en handig

Nemen we bloemen mee, denkt onze vrouw dat we iets hebben op te biechten of goed te maken. Bloemen kopen is dus een mijnenveld. En daarom doen we het zelden. Jammer, zegt Lobke Nijhuis, van Lobke Nijhuis Bloembinderij te Denekamp, veelvuldig bloemkampioen van Nederland. En vrouw. Zie haar bloementips hieronder.

Bloemen zijn altijd goed. Lobke: “Wat vrouwen ook zeggen, ze vinden het heerlijk om met bloemen te worden verrast. Door een man die ondernemend is en zijn gevoel durft te tonen door zelf een boeket voor zijn vrouw samen te stellen. Zonder zich te schamen. Want gaan we terug naar de basis, geven we bloemen omdat het een mooie manier is om je emotie te tonen. En daar hebben veel mannen nogal wat moeite mee.”

Zend de juiste boodschap. Zegt Lobke: “Ben je smoorverliefd, kun je niet om rode rozen heen. Vuistregel: hoe meer, hoe beter. En nog meer, nog beter. Ben je een unieke fijnproever met stijl, koop je Red Naomi-rozen, die ruiken namelijk heerlijk. Wat je van de meeste rozen niet kunt zeggen. Een paar wilde grassen erdoorheen en klaar!”

“Is de boodschap ‘Ik vind je heel aardig, maar laten we gewoon vrienden blijven’, adviseer ik gerbera’s, in allerlei verschillende kleuren. Er is werkelijk niets spannend aan deze bloem, het is de stevige handdruk onder de bloemen. Dus een beetje vrouw snapt direct hoe de vlag er voorhangt. En dan heeft ze nog steeds een vrolijk en vriendelijk boeket dat in geen enkel interieur misstaat. Neem 20 stuks en rustig met de decoratie.”

Je hebt spijt. Je wilt laten zien dat je snapt dat je fout zat en beterschap beloven. En deze oprechte emotie uitdrukken met bloemen. Dat kan, maar gebruik wel je verstand: je staat immers al 3-0 achter”, aldus Lobke. Gebruik dus niet al te vrolijke kleuren, dit kan sarcastisch overkomen. “Wit, roze & rood zijn geschikte kleuren om te gebruiken. Ga vooral voor speelse bloemen, zoals rozen, irissen, frisse viburnum, en eventueel gloriosa. En vergeet vooral niet een paar fijne trilgrassen die het geheel extra speels maken…”.

Ik ben vreemdgegaan en met deze bos bloemen wil ik mijn geweten sussen’. Lobke: “Lekker bezig, lamlul. Je zou het kunnen proberen met een rustige kleur. Witte rozen (witte bloemen staan voor puur en oprecht) met één of twee bijmaterialen zoals mooie lisianthus of mattacaria. En niet te zuinig, want een scheiding is duurder”.

Verjaar- of trouwdag? ”Lastig om origineel te blijven omdat die natuurlijk elk jaar terugkomen. Wat altijd leuk is om te geven is een mooi veldboeket, van elke bloem 1 en dan lekker door elkaar gemixt. Als je echt iets apart wilt, moet je speciaal gekweekte Vip-roses bestellen, die heb je in allerlei kleuren. Pik er daar een stuk of vijftien uit en je zit op rozen!”.

Ten slotte wat algemene do’s and don’ts:

Do: Bestel op tijd, anders vis je achter het net.

Don’t: Ook al heb je haast, haal het vooral niet in je hoofd een boeketje te halen bij het lokale tankstation. Er is echt niks spannends aan een bosje bloemen waaraan geen liefde, tijd & aandacht is besteed.

Do: Let op haar inrichting, kijk naar de kleuren die ze in huis gebruikt. Vaak gebruiken vrouw één of twee basiskleuren voor accessoires. Die kleuren vindt ze mooi, dus die gebruik je in je boeket en dan zit je altijd goed!

Don’t: Op de eerste date nooit een grote bos bloemen. Het getuigt van veel meer klasse om één mooie aparte roos mee te nemen. Laat die op een plastic buisje zetten als jullie voor de eerste keer bij een restaurant afspreken.

Do: Al lang een relatie? Neem dan toch af en toe spontaan een boeket seizoenbloemen mee, gewoon omdat je zielsveel van haar houdt. Niet duur, altijd gewaardeerd.

Meer info: www.bloembinderij-lobkenijhuis.nl