Dit is de allereerste smartphone met vingerafdrukscanner in scherm

In 2017 zagen we technologiebedrijven de grenzen van smartphoneschermen verleggen – letterlijk. Schermen werden groter en de zogenaamde ‘bezels’, de zwarte randen die het scherm omringen, daarom steeds kleiner. Het lukte Apple niet de vingerafdrukscanner in het touchscreen te plaatsen. Het Chinese Vivo lukte dat wel.

Waar de markt van smartphones eerder gedomineerd leek door de monsterlijke ontwikkelingen die Apple met de eerste iPhones doormaakte, is de competitie nu groter dan ooit. Dat is niet goed voor Apple of die-hard Apple-fans, maar wel goed voor ieder ander. Want dat betekent dat ook telefoons die geen klein fortuin kosten bizar goed kunnen zijn. Het Chinese tech-bedrijf Vivo laat dat zien met hun smartphone waar een vingerprintscanner is geïntegreerd in het touchscreen.

Apple presenteerde eind 2017 de iPhone X, een telefoon die – bijna – één en al scherm is. Enkel de camera en een aantal sensoren bezetten een stukje bezel bovenin het scherm. De vingerafdrukscanner moest plaats maken voor een irisscanner. Heel James Bond en cool, maar ook minder veilig en langzamer. Onder het OLED-scherm van de Vivo zitten miniscule sensoren die door het scherm kijken naar de unieke randen en bobbels van jouw vingerafdruk.

Wel blijft een probleem met dergelijke scanners dat een vies scherm roet in het eten kan gooien. Al is het sowieso een goed idee om je smartphone schoon te houden, in verband met duizendmiljard bacillen en ziektekiemen en zo, snap je.

Mocht je heel graag de rest voor willen zijn met je geïntegreerde vingerafdrukscanner, dan kun je de Vivo op internationale websites aanschaffen voor zo’n € 350,-. Al is ons advies om dat even lekker niet te doen en enkel blij te zijn met het feit dat deze Chinese ontwikkeling betekent dat de smartphone-merken die in Europa de markt domineren niet achter kunnen blijven. We worden maar verwend met die technologisch revolutie.