Vanlife: leven vanuit een busje in plaats van een huis

Er is een beweging onder jongeren om in een busje te gaan leven in plaats van een huis. Je hebt geen vast toilet, geen adres en moet de nacht altijd in een slaapzak doorbrengen. Maar je hebt wel de vrijheid. #vanlife

Het is behoorlijk bohemien-hippy, maar deze free spirits nemen het heel serieus. Zo slijten ze hun dagen niet in een stoffig kantoor, of thuis voor de televisie. Ze rijden onze aardbol rond, niet zozeer op zoek naar iets, maar genietend van wonderlijke natuur en cultuur die ze tegen komen.

Een voorbeeld is Foster Huntington, een jonge kerel die zijn appartement in New York en baan bij Ralph Lauren opgaf om in zijn busje rond te toeren. Hij was alleen maar aan het werk en was daarom, you guessed it, niet gelukkig. Daarom zocht hij de vrijheid van de natuur op. Hij zegt dat het hem gelukkig maakt om bezig te zijn met waar hij zijn eten vandaan gaat halen, of waar hij naar de wc kan, in plaats van werk, geld, spullen, werk geld, spullen. En dat is meteen de hypocriete keerzijde aan dit verhaal. Geld. Foster, en vele andere knappe jongeren die hun huis inruilden voor de #vanlife, zijn namelijk stinkend rijk.

Miljoenen volgers op Instagram bekijken de foto’s die deze busbewoners over de hele wereld maken, van hun leven op de weg, en dromen ervan hetzelfde te doen. Weg van het internet en de sociale gebaande paden. Vrij willen ze zijn! Het is gemakkelijk om on the road in je busje te leven, wanneer je werk is on the road in je busje leven en er foto’s van maken. Maar wanneer je geen volgers op internet hebt, of überhaupt ooit genoeg geld hebt om een busje te kunnen kopen, kun je niets anders dan dromen. Terwijl Foster je blijft vertellen dat je het toch moet gaan doen. Waardoor je je huidige situatie nog meer gaat hekelen en je nog meer gaat dromen. Snap je wat ik bedoel?

Ik wil Foster niet negatief neerzetten, want toen hij de keus maakte om dit te doen bestond Instagram nog niet eens. Hij deed het voor zichzelf, dit werkte voor hem, en hij realiseert jammerlijk dat hij het ondertussen ook voor al zijn volgers doet. Het is een goede gedachte, dat vrij zijn van het materiele, maar dat betekent niet meteen dat je uit je huis moet om de rest van je leven in de bosjes te schijten.