De publieke opinie doet er #weltoo

Niet alleen de heren van Hollywood staan er niet zo fraai op momenteel, ook de vuile was van Nederlandse studentenverenigingen hangt momenteel fier in de wind te wapperen. Worden ze niet gehekeld vanwege uitwassen tijdens ontgroeningen, omdat er bangalijsten circuleren en slettenbokalen zouden worden uitgereikt; dan raken ze wel in opspraak omdat de vaandeldrager van de corporale elite en Quote hoofdredacteur, Sander Schimmelpenninck, bij Matthijs van Nieuwkerk aan tafel zo nodig moest stellen dat HBO-ers (in de corpsmond ook wel cursisten of scholieren genoemd) eigenlijk te min zijn en niet toegelaten zouden moeten worden. Dit was overigens ter verdediging van het negatieve beeld ontstaan door undercover-beelden gemaakt voor het BNN-Vara tv-programma Rambam.

Maar in plaats van diep door het stof te gaan, plechtig beterschap te beloven en/of de storm even uit te zitten zoals de Hollywood sleazebags, besloot het Eindhovens dispuut Aleph nog even een duit in het zakje te doen. Hun aansprekende thema voor het carnavalsfeest: ‘de wil van een vrouw doet er #nietoo. Cudo’s voor de knipoog naar de actualiteit en de hashtag, maar verder een hartgrondig: hoe fucking stupid kun je zijn?!

Als knor weet ik natuurlijk helemaal niets van het corporale discours, maar was er nu werkelijk niemand binnen deze club van, naar ik toch aanneem, weldenkende heren, die ondanks de euforie van de meters bier die tijdens de vergadering genuttigd zijn, zijn keel schraapte en zei: ‘Gasten, puik idee en eens natuurlijk; maar misschien effetjes niet zo handig nu.’ Of gierend van het lachen dubbelsloeg en zei: ‘En nu even serieus!’?

Alleen, en dit vind ik beangstigend: ze zijn serieus. Bloedserieus zelfs. Een greep uit het arsenaal creatieve fratsen dat onze intellectuele hoop voor de toekomst door de jaren heen op aspirant-leden heeft losgelaten (zoals te lezen valt op studentennet.nl), zou net zo goed een handleiding voor de beginnend psychopaat kunnen zijn. Nu vallen zaken als bespuugd, beschimpt en uitgescholden worden misschien nog in de categorie kleine vergrijpen en dagenlang ongewassen rond moeten lopen in je gore goed, goor eten krijgen en het niet mogen poetsen van je intens gore tanden zal sommigen onder ons misschien niet eens als een offer in de oren klinken.

Maar ik verwacht toch wat minder enthousiasme voor zaken als: urenlang in ijswater zitten, stil blijven zitten met een brandende kaars in de mond, poep in het haar gesmeerd krijgen, gewaterboard worden in een plee, naakt elkaars anus controleren op teken (!) en door slachtafval heen kruipen (toen overigens bleek dat dit huidziektes opleverde is het slachtafval vervangen door groenteafval).

Nadat het drinken van een liter jenever in 1997 in Groningen een dramatische afloop kende, werd in plaats daarvan water ingezet. Niet een lullig litertje of anderhalf: zes liter moest er in en een beetje rap ook! Met een coma door watervergiftiging tot gevolg. Men had zich niet gerealiseerd dat het drinken van water in grote hoeveelheden ook schadelijk was. Hierna hadden ze hun lesje echt wel geleerd. In plaats van water werd in 2010 vuur ingezet. Een als Sinterklaas verklede feut (niet Bernhard van Oranje overigens) werd overgoten met een brandende vloeistof waarna een vuurbal ontstond. Hij kon zichzelf redden door in de gracht te springen, maar liep tweede- en derdegraads brandwonden op. Net zoals de show, moest de ontgroening ook doorgaan en dus ging het slachtoffer, dat on record verklaarde er zelf om gevraagd te hebben, pas veertig uur later naar het ziekenhuis waar hij linea recta door kon naar de brandwondenafdeling.

Ook de Nieuwe Compagnie van Verre, de studentenvereniging van Nyenrode, daar waar onze future CEO’s worden klaargestoomd, verdient een vermelding. In 2007 schijnt het hebben van seks met kippen (de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming heeft dit overigens nooit kunnen bewijzen), het drinken van dierenbloed en rondlopen met een geamputeerde stierenpenis op zak, deel uitgemaakt te hebben van hun ontgroeningsrite. Er is niet bekend in hoeverre dit strookt met Nyenrode’s visie op “responsible leaders”, zoals vermeld op hun website.

Denk overigens niet dat enkel de herendisputen hun nullen aan dit soort “persoonlijkheidstrainingen” onderwerpen. Ook de dames hebben een mean streak. Naar aanleiding van “het nare beeld” geschetst door de undercover-beelden gemaakt voor Rambam, schortte de Hogeschool Utrecht en de Universiteit Utrecht de subsidie en de bestuursbeurzen van vrouwenvereniging UVSV per direct op.

Natuurlijk kun je al deze kwesties afdoen als kwajongensstreken, onderbroekenlol en deel uitmakend van een lange en rijke traditie. Ware het niet dat Vindicat de boel grondig verstierde met het uitgelekte bangalijstje en een ernstig geweldsincident, dan waren de Studentenverenigingen vorig jaar zelfs op de lijst immaterieel cultureel erfgoed terecht gekomen. Maar in een tijd waarin zelfs onze straatnamen en standbeelden ter discussie staan en in een wereld waarin voorlopig nog geen einde lijkt te komen aan de #metoo cleansing, vraag ik me oprecht af: hoe dan?

Clubs die nog altijd schaamteloos koketteren met seksisme en vrouwonvriendelijkheid, die zijn gefundeerd op strikte hiërarchie en die van hun leden absolute loyaliteit, gehoorzaamheid en toewijding eisen en waar een cultuur heerst waarbinnen vernederingen, machtsmisbruik en onderwerping als volstrekt normaal en legitiem worden gezien, waar een omerta wordt opgelegd en waar men aan eigen recht doet; dat zijn geen studentenverenigingen, dat is maffia.