Heerlijk drinken!

De perfecte gin-tonic maken. Iedereen kan het, als je het doet zoals het hoort!

De lente begint er op te lijken: bloesems steken de kop op en een heerlijk zonnetje verwarmt de mens. Ideale omstandigheden voor een perfect geserveerde gin-tonic. Helaas gaat er vaak en veel mis met de bereiding van je favoriete versnapering, en moet je het doen met een lauwwarm verkeersongeluk in je glas. Vandaar voor alle thuisschenkers: meneer Dirk van de gin-club zegt het nog een keer voor. Zo maak je de volmaakte G&T!

Om te beginnen: zorg voor een goeie gin. Er is momenteel aardig wat aanbod en er wordt helaas ook een heleboel rommel verkocht. Goede gin is niet per se duur, en dure gin is niet per se goed. De allerbeste ginproducenten stoken alles helemaal zelf, van de basisalcohol tot het eindproduct. Maar dat zijn er niet zo veel.

Veel gins worden helaas gemaakt door aan basisalcohol een aantal smaken toe te voegen en dat mengsel te bottelen. Het mag gin heten, maar heeft met ambacht en liefde voor het vak eigenlijk helemaal niks te maken.

De meest gebruikte methode bij kwaliteitsgin is het her-distilleren van ethanolalcohol van agrarische oorsprong door toevoeging van diverse botanicals, waarbij jeneverbes de boventoon voert.

De uitgekozen botanicals weken doorgaans een langere periode in de alcohol om hun smaak af te geven. Dat kan met alle botanicals tegelijk of per botancial afzonderlijk. Ook wordt soms gebruik gemaakt van een mand waarin zich botanicals bevinden. De tijdens het distilleren opstijgende alcoholdamp wordt door de mand gevoerd, de botanicals geven zo subtiel hun smaak af.

Enfin, een goede slijter kan je helpen bij het uitzoeken. Of je zoekt iets lekkers uit in mijn winkeltje: www.dirkschram.com/gin

Stap 2 is zorgen voor het juiste glaswerk. Denk GROOT. Denk in elk geval niet aan zo’n lullig longdrinkglas dat je met zegeltjes bij elkaar hebt gespaard. Je kunt gerust een groot (rode) wijnglas nemen, of schaf jezelf een setje zogenaamde ‘ballons’ aan, maatje goudviskom. Je kunt op www.thingsfordrinks.nl je hart ophalen.

Stap 3, en hier gaat het dikwijls mis, is IJS, HEEL VEEL IJS. Je kunt tegenwoordig bij de meeste supermarkten zakken met ijs kopen. Daar valt van alles op af te dingen, maar het is echt nog veel beter dan te weinig ijs en voor de meeste mensen gewoon praktisch. Je kunt ook een stapje verder gaan en helemaal zelf voor je voorraad ijs zorgen. Het mooiste ijs is zogenaamd “clear ice”. Google dat maar eens, er gaat een wereld voor je open. Kraakheldere klonten die ontzettend langzaam smelten. Langzaam smelten is namelijk de crux: een paar miezerige blokjes smelten in no time en verdunnen zo je mooie, dure gin. Voor feestjes en partijen biedt bijvoorbeeld www.ijs2go.nl uitkomst.

Je hebt nu dus gin, een groot glas en veel ijs in huis. Top, dan nu stap 4: tonic. Koop goede tonic. Er zijn inmiddels aardig wat ‘premium mixers’ te koop. Bij de grootgrutter die bij ons thuis De Blauwe Winkel wordt genoemd, hebben ze zelfs mijn persoonlijke favoriet Thomas Henry. Niet zo zoet van smaak, waardoor je de gin die je met zorg hebt uitgekozen ook echt goed blijft proeven. Tonic met allerlei andere smaakjes vind ik trouwens maar niks, tonic is tonic.

Stap 5 betreft de garnering in het glas. Op de website van je gekozen ginmerk staat ongetwijfeld beschreven wat men daar beschouwt als hun ‘perfect serve’. Meestal een goed uitgangspunt, maar een beetje experimenteren kan ook geen kwaad. Ik vind zelf dat citrus absoluut niet mag ontbreken: citroen, limoen, mandarijn, grapefruit of sinaasappel. Je kunt kiezen voor een schijf, partje of voor alleen de zeste (geraspte schil), waarbij de schijf en het partje wat minder subtiel smaak toevoegen dan de zeste. Ander vers fruit doet het ook goed, denk aan bramen, frambozen of blauwe bessen. Je maakt het feest in je glas compleet door er nog een kruid en/of specerij aan toe te voegen. Rozemarijn, tijm, jeneverbes (even kneuzen), kruidnagel, kardemom, je kunt alle kanten op, maar maak het niet te gek.

Zo, nu kun je aan de slag. Pak dat grote glas en vul het volledig met ijs. Nee, nog meer ijs, het glas moet ramvol. Hierbij schenk je vervolgens 50ml van die unieke fles topgin. Koude tonic erbij schenken, rustig aan, je wilt die fijne bubbeltjes niet om zeep helpen. Je hoeft niet het hele flesje te gebruiken, als je glas echt goed vol met ijs zit, red je dat ook niet. Gooi je zorgvuldig uitgekozen garnering(en) erbij en roer voorzichtig je drankje een keer om. Eén keer.

Ga in de zon zitten en drink op. Proost!

Foto iStock/ Santipan