De Curling Quiz: televisie over onze favoriete sport

Curling is op de redactie van Meneren.nl in korte tijd een razend populaire sport geworden, onthouden van enige ironie. We prezen het, en opperhoofd Jan Heemskerk beoefend de gracieuze sport wekelijks. Allereerst dachten wij dat gebeden gehoord waren toen wij hoogte kregen van een programma waarin bekende Nederlands een avondje heerlijk curlen. Toen zagen we de aankondiging.

Laten we voorzichtig zeggen dat de steen die ons enthousiasme moest voorstellen uit de cirkel geketst is. Frans Bauer presenteert het programma. Curling moest juist van het suffe imago af. De guitige volkszanger mag lief en onschuldig als een kind overkomen, we weten niet of hij de cool gaat brengen die je voelt op de curlingbaan. In zijn bosgroene overhemd.

De aankondiging duurde slechts tien seconden, dus vielen ons na veelal herhalen andere zorgelijkheden op. Het publiek! Stokoud en grijs, volks klappend, zoals we met alles omgaan wat aanmoediging nodig heeft, omdat er geen ander ritmisch bot in ons lichaam aanwezig lijkt wat in staat is van rauwe emotionele uiting. Gehesen in het rood en blauw van de teamkleuren vrezen wij niet alleen voor het curlingimago, ook voor de toegenomen kans op een longontsteking bij onze oudjes, als gevolg van een avondje applaudiseren op commando in een ijzige televisiestudio. Als dat maar goed gaat.

Afsluitend hebben we ook nog een probleem met de titel: De Curling Quiz. Met zo’n zinderende precisiesport als curling, waar van spelers een uitzonderlijke concentratie en vaste hand wordt geëist, had elke andere titel meer enthousiasme opgewekt. Maar als we niet stoppen met zeuren lijken we nog veel ouder dan het gemiddelijke publiek bij De Curling Quiz. We moeten onszelf in de handen wrijven dat óns sportje het tot televisie heeft gehaald, wat de patriottische vlam in geheel Nederland moet aanwakkeren voorafgaand aan de Olympische Winterspelen in Pyeongchang.

Ze hadden er geen betere sport voor kunnen kiezen. Lekker kijken (voor het curlen) dus, die Curling Quiz, vanaf zondag 14 januari om 20.20 op NPO1.