De 7 meest bizarre uitvindingen aller tijden

We vieren dikwijls briljante technologische ontwikkelingen, maar er zijn ook heel wat bizarre uitvindingen gemaakt, vooral vroeger. Ze waren hun tijd te ver vooruit, onbruikbaar, of simpelweg belachelijk.

De waterfiets
Nee, niet de waterfiets waar je op een druilige zondag in Giethoorn op rondgedobberd hebt. Deze Aqua-Bike kan namelijk op land én water fietsen! Het nadeel was dat de fietser alsnog treurig ten onder ging als hij meer woog dan 50 kilo. Daarbij, van gewoon fietsen worden we al moe, laat staan als we ons door water moeten bewegen.

De voetgangersvriendelijke auto
Toen de auto in het begin van de 20e eeuw in steden verscheen, waren er kopzorgen dat deze paardenloze wagens met roekeloze overgave voetgangers van de stoep zouden scheppen. Daarom bedacht een Franse autoontwikkelaar een soort veiligheidsnet/mensenschep, waarin de pardoes aangereden voetganger comfortabel zou landen. In theorie een heilzaam idee. In de praktijk bleek de ongelukkige wandelaar bij snelheden van 20 km/h het net te missen en zeilde hij met zijn volle gewicht tegen de voorruit.

De douchebag
Het heette eigenlijk ‘the Shower Hood’, maar ik kon het niet laten. Een doorzichtige Darth Vader-helm zodat je kan douchen zonder dat je haar nat wordt. Heilig overtuigd van hun briljante idee bestormden ze de markt, tot iemand zei: maar waarom doen we er niet wat elastiek in, zodat je het alleen op je haar kan doen? Oh ja, dat is eigenlijk een beter idee. Heeft het toch een leuk plaatje opgeleverd.

Een leesbril voor in bed
Toen ik deze foto zag dacht ik: “Holy shit, dit is een goed idee.” Ik zag mijzelf de pagina’s al verslinden terwijl mijn hoofd comfortabel op het kussen rust. Wat is er dan mis met deze uitvinding? Nou, de bril werkt met een spiegel. Wat betekent dat je dat heerlijke boek volledig in spiegelbeeld moet lezen. Toch, ik voel dat hier meer in zit.

GPS in de jaren ’30
Als je de speciale kaarten aanschafte die de uitvinder bij zijn analoge GPS had gemaakt, scrollde het apparaatje er doorheen op de snelheid waarmee jij rijdt. Verschrikkelijk vernuftig. Alleen kon je er enkel mee rechtdoor, en over het algemeen heb je niet bepaald een kaart nodig als je van plan bent niets dan rechtdoor te gaan.

Sneeuwmaskers
Canada, 1939. Het was er zo verschrikkelijk koud dat mensen blijkbaar een pion op hun gezicht nodig hadden om te voorkomen dat hun wimpers eraf vroren. Ze zien er uit als pestmeesters. En de maskers waren na twee keer ademen beslagen, helaas. Lijken mij toch dingen die in testfase één aan bod komen.

The Fliz
‘The Fliz’ klinkt als een mislukte superheld. Deze hedendaagse uitvinding is in ieder geval gefaald, in onze ogen. Twee Duitse designers vonden de fiets maar inefficiënt en maakten er toen een klimrekkerig gedrocht van. Je hangt jezelf, met hulp van een verwarde bijstander, in het gele gevaarte en rennen maar. Tot je even kan rollen. Dan moet je weer rennen. Een soort van step dus, maar dan heel gek.