Heemskerk in Merino-wol

Cool wool: een frisse zomertrend van Joe Merino.

Sommige stukjes op deze site verraden direct hoe trendy we zijn, als meneren. Niet bijzonder dus. Zo hadden zowel M. Langedijk als ikzelf tot voor kort nul truien van het – nochtans zeer populaire – Nederlandse merk Joe Merino in de kledingkast.

Veel erger nog, we hadden desgevraagd ook niet geweten dat Joe Merino geen bestaand persoon is, maar een imaginaire hipster met een schapenras als achternaam. Het is namelijk het Merino-schaap dat de fijne wolvezels levert waar men de ragfijne garens mee kan spinnen die uiteindelijk de wollen truien, polo’s en shirts oplevert die er uitzien als katoen, maar dit toch absoluut niet zijn.

Maar we lopen op de zaak vooruit. Dat Nederlandse merk Joe Merino blijkt zo populair, dat zelfs de beroemde schrijver Henk Rijks het – samen met andere design iconen als de Big Green Egg – in zijn roman De Overblijfvader kiest als walgelijk voorbeeld van de weerzinwekkende verhipping van Nederland, die de hoofdpersoon ervaart als hij na enige jaren terugkeert uit Zuid Amerika, waar hij verbleef inzake een akkefietje met een kilo cocaïne.

Rijks refereert aan complete vergadertafels vol bleke mannen in kleurige truien, allemaal van Joe Merino, herkenbaar vanwege het oranje randje op de rechtermouw. En inderdaad, sinds ik er opmerkzaam op ben gemaakt: het klopt. Het wemelt van de Joe Merino-producten in het straatbeeld, niet zelden gedragen door enigszins fletse executives met de zomer in hun bol. Of de winter, for that matter.

Maar is het een schande om succes te hebben? Dat vraagt mij in gemoede Ron Beckers, samen met Marc Sijtstra oprichter en eigenaar van Joe Merino, als ik hem spreek in de winkel in Amsterdamse Kerkstraat (er zijn nog twee brand-stores in Antwerpen en Dússeldorf). Kunnen zij het helpen dat ze in de roos hebben geschoten met hun basic formule van truien in twaalf stijlen, zes maten en 50 kleuren?

Daarover gesproken: het zijn inmiddels 51 kleuren, want het spectrum is uitgebreid met de kleur Negroni, naar de gelijknamige hippe zomercocktail, zodat we direct weten dat de mannen van Joe Merino nog absoluut boven op de trend zitten en de innovatiekansen tot in de uiterste rekkelijkheid van het merk zullen blijven zoeken. Getuige ook het feit dat men ook shirts, sweaters, sjaals, vesten, sokken en een jack verkoopt.

En zo komt er binnenkort ook een speciale oplage van zuivere, ongeverfde wol van zwarte Merino-schapen. Grappig natuurlijk, maar ook zeer exclusief en ongetwijfeld peperduur. Ook – als je van die dingen houdt – komen er prachtige plaids beschikbaar van uitgehaalde oude Merino-truien, dit natuurlijk in de sfeer van duurzaamheid en  dat verdoemde milieu-slash-klimaat, waar we wel al dat mooie weer aan te danken hebben.

Joe Merino is geen persoon!

En daarmee komen we op de reden waarom ik mij bevind in de Joe Merino-winkel in het gezelschap van oprichter Ron Beckers. Cool wool. Ofwel wol in de zomer. Want wol ademt. En dat is verfrissend. En wol neemt geen transpiratievocht op in de vezels, zoals katoen, dus wol kun je laten uitwaaien en is dan weer zo goed als geurvrij. En wol is antibacterieel, maar dit terzijde. Het gaat er natuurlijk vooral om dat Joe Merino erin slaagt zo’n fijne, dunne stof te maken, dat je er shirts van kunt maken, en zomertruien waar je tijdens barre zomertemperaturen zorgeloos en droog in kunt rondstappen. En of ik dat wil proberen.

Kom maar door, zeg ik, nooit te beroerd om proefkonijn te zijn voor mijn lieve lezers, en zelfverzekerder dan ooit vanwege mijn nieuwe bikinilichaam. En aldus hul ik mij gedurende enige zonnige weken in binnen- en buitenland in de Riva Long en Short Sleeve (truien) en de Polo Short Sleeve en V-Neck (shirts). En het moet gezegd: de producten doen in niets onder voor traditionele summer fabrics en zitten heerlijk (geen kriebel). Tevens zie ik er bepaald indrukwekkend en sexy uit in mijn nieuwe lichaam, nauw omsloten door een elastische tweede huid van Merino-wol. Al zeg ik het zelf.

Ik begrijp, kortom, wel waarom al die Merino-fans zo weglopen met dat spul. En ik nodig hierbij mijn collega-late-adapters van harte uit ook eens die winkel te bezoeken of eens voorzichtig met een online-truitje te beginnen. Voor de hipsters heb ik ook nog een tip. Joe Merino heeft een goed-bewaard-geheime exclusieve lijn waarbij de de drager kunt herkennen (als je ‘m zowat uitkleedt) aan een piepklein groen streepje. Je hebt het niet van mij.

Meer weten: check Joe Merino online.