CATZ DRY GIN: 48.2% OERHOLLANDS PREMIUM-PLUS GIN-GENOT

Alwéér een nieuwe gin op de overvolle markt? Nou en of! Het oer-Schiedamse Catz blaast een oud merk nieuw leven in met een subtiel geweven zwaargewicht. Dat zich door zijn eminente mixbaarheid zeer wel een plaatsje tussen de grote G&T-klassiekers zou kunnen gaan veroveren.

Het is nauwelijks meer voor te stellen, maar nog geen tien jaar geleden dronk niemand – behalve een enkele Britse bejaarde op bezoek in de voormalige koloniën – nog een gin-tonic. En kijk eens nu. Op alle terrassen tinkelen de ijsblokjes in de buitenmaat wijnglazen, en is de G&T in oneindig veel combinaties van superieure gin en fijnzinnige tonics rijk voorhanden.

We hebben niet geteld, maar gokken dat de massieve G&T-revival deze zomer zowat zijn zevende levensjaar ingaat, en daarmee toch wel veilig tot een blijvertje mag worden bestempeld.

Dat zeggen we hierom: de markt is al behoorlijk vol, ook met premium-merken, en de meeste ‘gebruikers’ zijn inmiddels gepromoveerd van argeloze slobberaars tot doorgewinterde gin-kenners en -proevers. Wil je dus nog een deuk in een pakje boter slaan met een nieuwe gin, moet je van goeden huize komen en een plekje bevechten in het exclusieve domein van de premium-plus-merken.

En daar heb je dan CATZ® Dry Gin 48,2 %. Een nieuwe gin, die een oud merk weer tot leven wekt. Want CATZ wordt geproduceerd door één van de oudste Schiedamse familiedistilleerderijen , waar al zo’n 225 jaar lang in kleine pot stills de basis voor jenevers en andere spirits wordt gedistilleerd. Waarmee we direct komen op een van de bijzondere kenmerken van deze gin: alle botanicals (bloemen, zaden, wortels en kruiden) zijn afzonderlijk gedistilleerd om het beste uit elke component te kunnen halen.

Voor CATZ Dry Gin 48,2% is gekozen voor een herkenbare mix van jeneverbes, koriander, engelwortel en kardemom, aangevuld met paradijszaad en cayennepeper voor een peperige afdronk. Maar het is met name de schil van bergamot, de meest aromatische van alle citrusvruchten, die deze gin zijn eigenzinnige smaak geeft. Deze distillaten zijn met zorg geblend en gebotteld op een uitzonderlijke sterkte van 48,2% alcohol, waarmee CATZ® Dry Gin één van de krachtigste gins op aarde is. Je kunt dus toe met minder gin voor dezelfde hoeveelheid smaak in je G&T.

Afzonderlijk zijn alle botanicals goed terug te proeven en samen bezorgen ze de gin diepgang en onontdekte smaken. Zo is CATZ® Dry Gin toegankelijk voor zowel de beginner als de veeleisende fijnproever. Snelle officiële proefnotitie: De gin ruikt fris en lichtzoet met vanille, sinaasappel en jeneverbes. Eenmaal in de mond geeft hij eerst bergamot, koriander en jeneverbes prijs, dan citrus, romige vanille en kaneel, en tenslotte licht peperig eindschot. De nasmaak is zeer lang, met citrus, jeneverbes en een vleugje anijs. Nou, klinkt dat lekker of wat?

THE PERFECT SERVE: CATZ® Dry Gin & Tonic

Vul een mooi copa-glas met ijsblokjes.

Strijk een partje limoen over de glasrand en knijp het vervolgens uit in het glas.

Schenk in het glas 50 ml. CATZ® Dry Gin.

Voeg 200 ml. premium tonic en een roerstaafje van zoethout toe.

Meer informatie en nog twee heerlijke recepten: https://www.catzdistillers.com/