cocktails

Cadeautje van Mister Cocktail: cocktails waar je warm van wordt

Cocktails op een warm strand, met veel ijs en een parapluutje? Kom maar op! Haardvuur aan, sneeuw buiten, warme cocktail, wablief? Niet onlogisch natuurlijk om te denken dat cocktails bij die heerlijke warme dagen horen, maar goed nieuws: ook op de koudere dagen zijn er drankjes die je lekker opwarmen, naast glühwein.

De Amerikanen in New England, waarschijnlijk de minst warme staat van de V.S., drinken in de 18e en 19e eeuw sloten rum. En dat mixten ze met werkelijk alles: citroen, suiker, melk, appelsap, met bier, port en eieren. En met boter. Daar is dan ook de Hot Buttered Rum onstaan, omdat de winter daar duurde van september tot juni. Gelukkig is deze cocktail niet heel moeilijk om te maken en begrijp je waarom deze zo populair was destijds, en nog steeds trouwens! Die andere geweldige, en iets bekendere cocktail, is de Hot Toddy. Deze cocktail is een puik middeltje tegen verkoudheid met zijn mix van suiker, citroensap en drank. Onze voorvaderen hadden het nog niet zo slecht bekeken met alcohol als geneesmiddeltje voor praktisch alles.

Met de feestdagen voor de deur staat je huis binnenkort vast weer vol met familie en vrienden en zal je als goed gastheer niet alleen lekker eten voorschotelen, maar maak je ook de sier met een welgevulde drankkast. Om iedereen tegelijk van een mooie cocktail te kunnen voorzien, uiteraard met winters tintje, is het een heel smakelijk èn praktisch idee om een punch te maken. Ooit was dit een stijlvolle manier van cocktails maken, door highschool films was dit imago echter volledig verwoest, maar geloof mij: er is niets mis met een mooie punchbowl. Er zijn duizenden recepten, allen volgens de vuistregel “1 strong, 2 sweet, 3 sour, 4 weak. And 5 is spice to make it nice”. De getallen staan voor het aantal delen dat gebruikt wordt in de mix, aangevuld met kruiden. Een klassiek recept is de Fish House Punch, bedacht door de Schuylkill Fishing Corporation die was opgericht in 1732. Maar goed, in die tijd wisten de Amerikanen wel raad met een drankje. Of twee. Of drie.

Koude cocktails zijn natuurlijk nog steeds een optie rond de kerst, of daarna, om de treurnis van januari iets te verachten. Maar wel met een iets winterse touch: de Negroni bijvoorbeeld, dè klassiek bittere cocktail die perfect is als aperitief. Met name de Campari kan een klein obstakel vormen, maar geef deze bittere Italiaan een paar kansen en je bent verslingerd aan de smaak. Gegarandeerd! Deze cocktail kan mooi worden aangelengd met wat prosecco voor wat extra fruitige, droge smaken. Veel bezoek in de planning: mix een grotere hoeveelheid ineens in een kom, met ijs, proef tussendoor goed en giet over in flessen. Deze bewaar je gewoon in de ijskast tot het hooggeëerde publiek met jouw creaties mag kennismaken.

En de perfecte after-dinner drink: de Espresso Martini natuurlijk! Moeiteloos verslaat deze drank elke coupe romanoff, banana split of creme brulée. Goed, da’s niet een hele moeilijk opgave, maar het feit dat deze cocktail vodka, koffie en likeur combineert en, mits goed hard geshaked, zeer romig wordt, maakt het een winnaar. Wel even de tijd voor nemen bij veel gasten, elke cocktail dient afzonderlijk te worden bereid. Maar meer dan de moeite waard!

Winterse Cocktails Whisky & Spirits #5
Espresso Martini
35 ml vodka
15 ml Kahlua
10 ml Monin sucre
40 ml verse espresso

Shake alle ingrediënten met veel ijs in een shaker. Finestrain in een gekoelde martini coupe en garneer met 3 koffieboontjes

Fish House Punch
750 ml Diplomático Reserva Exclusiva
370 ml Baron Otard V.S.O.P. Cognac
180 ml Peach likeur
100 ml vers citroensap
750 ml earl grey thee (afgekoeld)
Fijne witte suiker

Voorbereiding:
– Zet de thee en laat deze afkoelen
– Schil de citroenen en leg de schillen in een schaaltje
– Voeg hier 25 gram suiker aan toe en stamp dit met een vijzel
– Laat dit een uurtje staan, voeg er daarna 350 ml water en toe en breng kort aan de kook
– Zeef dit nu. De schillen heb je niet meer nodig. Wat nu over is heet Oleo-Saccharum.

Punch
Voeg alle ingrediënten samen in een grote bowl en roer lekker door met veel ijsklontjes.
Garneer met partjes citroen en limoen, steranijs, kaneelstokjes en wat nootmuskaatrasp.
Proef tussentijds telkens om te checken of alles nog mooi in balans is. Steranijs en kaneel geven veel smaak af na een tijdje, dus rustig aan hiermee!

Albert reist als Mister Cocktail de wereld over, op zoek naar de mooiste dranken en de lekkerste cocktails. Zijn liefde voor deze godendrank deelt hij hier en op zijn eigen site