Brute vechtrobots strijden tot de dood! Weet je nog?

Deze week zag ik op televisie een reclame voor een reïncarnatie van Fear Factor. Men mag weer geld proberen te verdienen met het eten van koeienogen en zich laten opsluiten in een kooi met zeventig slangen. Dat deed mij denken aan een ander programma wat de vrijdagavond van de jaren negentig sierde: Robot Wars.

Want dat was toch niets minder dan goddelijk vermaak, die twee kleine robots, strijdend tot de ander rokend de handdoek in de ring moest gooien, of zielig op zijn kop lag, met draaiende wielen. Tegenwoordig zouden we het associëren met de automatische stofzuigers die blind zuigend van muur tot muur botsen. Daar lag ogenschijnlijk ook de basis voor veel van deze robots.

Denk aan de studenten van technische opleidingen of hobbyisten met een overduidelijk problematisch huwelijk die dagen en uren en maanden toewijden aan het bouwen van de perfecte killer robot. De boel moest met spaanplaat bedekt worden, want dat zag er gaaf uit, natuurlijk. Aan de bovenkant een soort ja-knikker met een scherpgeslepen punt daaraan, een wervelende cirkelzaag aan de zijkant, een focking vlammenwerper als kers op de taart, die zijn onvoorbereidde tegenstanders tot as reduceerde.

Als het metaal maar deed krijsen, de vechtkooi in lichterlaaie zette, of enkel de vijandige robot als een hulpeloze kever op zijn rug kon werpen, was het succesvol. Voor de nerds aan de zijlijn, de bouwers van hun moordwapen, met een afstandsbediening zo groot als een gereedschapkist en een antenne die het liefst drie man vergde om uitgeschoven te worden, was dit het moderne equivalent van de gladiatorenring. Hun eigen creaties strijden tot het vlammende einde.

En bedenk je diegene die dat programma monteerde, die zoveel zijn best deed om twee oversized stofzuigers er zo moordlustig en extreem mogelijk uit te laten zien. Que de trash metal en rauwe stemmen, Robot Wars gaat beginnen.

Want, goed nieuws voor fans die halverwege dit artikel al driftig op zoek gingen naar de oude afleveringen voor wat brute melancholie, Robot Wars is gewoon weer op de buis in Engeland! Weliswaar wat minder houtje touwtje, wat meer daadwerkelijke eng uitziende killer robots, maar het idee is hetzelfde. Haal een krat bier en zet een weddenschap in met je vrienden op welke robot jij denkt dat de ander zal vermorzelen in de ring. We moeten het leven immers zelf leuk maken.